6 vastgoedtrends om volgende maand in de gaten te houden

Het nieuwe jaar komt snel dichterbij en hoewel de markt op 1 januari niet volledig zal veranderen, zijn er enkele veranderende trends die kopers en verkopers op hun radar willen hebben – tenminste als ze slimme beslissingen willen nemen. Van huizenprijzen en hypotheekrentes tot koopstrategieën en leenlimieten, er zal veel veranderen naarmate 2022 nadert.

Ben je van plan om in het nieuwe jaar een huis te kopen of verkopen? Dit zijn de trends die je op je radar wilt hebben voordat je erin duikt.

Twee mensen die een huis kopen en hun sleutels ophalen.

Afbeeldingsbron: Getty Images

1. Lagere groei huizenprijzen

De meest recente gegevens van de Federal Housing Finance Agency tonen maand-op-maand dalingen in de groei van de huizenprijzen. Hoe zit het met de voorspelling voor het nieuwe jaar? Daaruit blijkt dat de groei verder zal afnemen.

Volgens het vastgoedgegevensbedrijf CoreLogic, zal de prijsstijging vertragen tot 6%. Freddie Mac voorspelt een iets hogere winst van 7%, hoewel beide bleek zijn in vergelijking met de cijfers van dit jaar (tussen Q3 2020 en Q3 2021 stegen de prijzen met 18,5%).

2. Hogere hypotheeklimieten

We hebben het gehad over de vertraging van de groei van de huizenprijzen, maar verwar deze vertraging niet met een daling. De huizenprijzen zullen hoog blijven en de afgelopen weken boekten ze recordaantallen. Als gevolg hiervan zien we veel hogere hypotheeklimieten (de FHFA heeft vorige week zojuist nieuwe limieten aangekondigd), evenals hogere gemiddelde leningsaldi. Volgens de Mortgage Bankers Association (MBA) is het gemiddelde leenbedrag nu hoger dan $ 407.000.

3. Huurverhoging

De huren zijn in 2021 gestegen en met nog steeds beperkte woningen te koop, kunnen we verwachten dat dit, in ieder geval begin volgend jaar, doorzet. Volgens Realtor.com boekten de huren in augustus hun eerste stijging met dubbele cijfers, een stijging van 11,5% op jaarbasis. De huren voor grote panden stegen het meest.

4. De liefdesbrieven van de huizenkoper kunnen verdwijnen

Huizenkopers maken al jaren gebruik van aanbiedingsbrieven, vooral in concurrerende markten. Ze helpen kopers niet alleen om op te vallen, maar ze stellen een potentiële koper ook in staat om een ​​persoonlijk telefoontje te plegen voor het huis (en misschien om de verkoper daarbij te complimenteren).

Deze zogenaamde “liefdesbrieven” zijn de laatste tijd in twijfel getrokken, maar velen vrezen dat ze de eerlijke huisvestingswetten overtreden. In feite hebben wetgevers in Oregon de praktijk effectief verboden, en vanaf 1 januari kunnen kopers in Beaver State ze niet langer gebruiken. De wet wordt momenteel aangevochten bij de rechtbanken, maar als ze wordt gehandhaafd, kan dit leiden tot de opkomst van vergelijkbare regelgeving elders in het nieuwe jaar.

5. Toename van gedwongen verkopen

De aanvallen zijn gestaag toegenomen sinds de moratoria deze zomer afliepen. Volgens ATTOM Data Solutions is het aantal faillissementen tussen oktober 2020 en oktober 2021 zelfs met 76% gestegen. Deze activiteit zal alleen maar toenemen naarmate we in januari komen, aangezien de hypotheekrenteaftrekregelingen voor veel huiseigenaren aflopen. (De maximale looptijd is 18 maanden en ongeveer 1 miljoen eigenaren zijn nog steeds kwijtschelding.)

6. Volatiele hypotheekrentes

De verwachting is dat de hypotheekrente in het nieuwe jaar flink zal stijgen, maar nu de ommicron-variant van COVID-19 aan kracht wint, kan dat even uitblijven. Doorgaans hebben nieuwe variaties (en andere tekenen van mogelijke economische onrust) ervoor gezorgd dat beleggers massaal naar de obligatiemarkt zijn getrokken, waardoor de hypotheekrente is gedaald.

Met omicron moet dat nog gebeuren (de afgelopen twee weken zijn de tarieven stabiel gebleven), maar het is nog vroeg voor deze variant. Naarmate dit meer zichtbaar wordt in het hele land, is het mogelijk dat het meer impact zal hebben. Kortom? Zet nergens op in en als u iets wilt kopen of herfinancieren, vergrendel dan vroeg uw tarief.

Nieuw jaar, nieuwe markt?

Januari zal niet het begin inluiden van een volledig getransformeerde markt, maar er zijn enkele trends die je op je radar wilt hebben als je hoopt een huis te kopen of verkopen. Houd er echter rekening mee: elke plek is anders. Praat met een hypotheekbemiddelaar en makelaar bij u in de buurt om er zeker van te zijn dat u de beste beslissing neemt. Zij beschikken over de meest recente gegevens om uw beslissing te onderbouwen.

Dit artikel vertegenwoordigt de mening van de auteur, die het misschien niet eens is met de “officiële” aanbevelingspositie van een premium Motley Fool-adviesdienst. We zijn bont! Het uitdagen van een beleggingsthese – zelfs een van onze eigen – helpt ons allemaal kritisch na te denken over beleggen en beslissingen te nemen die ons helpen slimmer, gelukkiger en rijker te worden.

Leave a Comment