Vraag naar onroerend goed in de hoofdstedelijke regio nog steeds hoog, ondanks een lage voorraad

Drukke, omstreden inventaris en verkopersmarkt – dat is hoe Laura Burns, CEO van de Greater Capital Association of Realtors (GCAR), de huidige vastgoedmarkt van de regio zou rangschikken.

Beoordelingen op de vastgoedmarkt zijn niet per se in het voordeel van kopers, maar dat weerhoudt hen er niet van om een ​​huis te bezitten.

Uit gegevens uit het rapport over het derde kwartaal van 2021 van de vereniging bleek dat de totale mediane verkoopprijs in de regio met 12,6% steeg tot ongeveer $ 250.000.

Als hij goed naar de cijfers kijkt, zegt Burns dat de gemiddelde verkoopprijs nu lijkt te stijgen tot $ 265.000, maar nog steeds lager is dan de gemiddelde prijs van $ 398.000 voor nieuwbouw.

Huizen verkopen ook sneller. De gemiddelde woning stond in oktober ongeveer 26 dagen op de markt, tegen 49 dagen in dezelfde tijd vorig jaar. Eengezinswoningen, die het grootste deel van de voorraad van het gebied uitmaken, boekten de sterkste verkopen terwijl ze de minste voorraad verloren, aldus GCAR.

Marktbrede voorraadniveaus zijn met 22,3% gedaald en nieuwbouw blijft achter als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, waardoor bouwers gedwongen worden opnieuw te onderhandelen over contracten vanwege stijgende materiaalkosten.

Burns zei dat de lage voorraden en hoge prijzen die deel uitmaken van de markt deels een blijvende trend zijn in de aanhoudende migratie van stadsbewoners naar het noorden van de staat in de afgelopen twee jaar.

“Mensen willen altijd in een eengezinswoning blijven in plaats van in een appartement, waar ze geen buitenruimte hebben”, zei ze.

De daling van de nieuwbouw zet de inventaris van de regio onder druk. In oktober 2020 kwamen er 221 nieuwe eengezinswoningen op de markt. In oktober registreerde GCAR slechts 121 nieuw gebouwde advertenties. De vraag is dynamisch, maar de beperkingen van het woningaanbod moeten worden gehandhaafd.

Burns zei dat het gebied nog maar twee maanden voorraad had, wat betekent dat er niets te verkopen zou zijn als er de komende twee maanden geen nieuwe aanbiedingen zouden worden geplaatst.

De combinatie van mensen die langer in hun huis blijven, nieuwbouw die tot stilstand komt en meer transplantaties, vormt een uitdaging voor de markt. Ondanks stijgende prijzen en beperkte voorraad concurreren kopers nog steeds in biedingsoorlogen omdat de hypotheekrente zo laag is.


Jeff Pinard, secretaris van de New York Mortgage Bankers Association en voorzitter van Paragon Home Loans, zei dat de rente ‘historisch laag’ was en dat het nu ‘een goed moment was om een ​​huis te kopen’.

Pinard verwees naar het primaire tariefonderzoek van Freddie Mac, waaruit bleek dat het gemiddelde tarief 3,11% was. Iemand met een goede leengeschiedenis en een hoge fico-score (fair Isaac Corporation) die 20 procent op een huis zet, kan een rente van 3 procent verdienen, zei Pinard.

Maar het Federal Reserve System verandert zijn houding ten opzichte van inflatie, en de lage hypotheekrente kan binnenkort verdwijnen.

“Ze geloven niet dat het meer zo vergankelijk is als ze ooit dachten,” zei Pinard. “De Fed heeft aangegeven dat ze haar obligatie-aankopen sneller zal vertragen dan eerder was aangekondigd, met de mogelijkheid om de rente in 2022 te verhogen.”

Toekomstige eigenaren kunnen dus de kans grijpen zolang het raam er is.

Statistieken van Redfin, een makelaarskantoor in onroerend goed, hebben vastgesteld dat huizen in de metropool Albany meerdere aanbiedingen hebben ontvangen, waardoor ze in 14 dagen ongeveer één procent boven de verkoopprijs hebben verkocht. De “broeinesten” verkochten bijna vijf procent meer en stonden binnen zes dagen in de wacht voor een koper.

De noteringsprijzen van Metro Albany lagen in november gemiddeld rond de $ 237.000, een stijging van 6,5% ten opzichte van vorig jaar en waren vorig jaar na 18 dagen uitverkocht in vergelijking met 11 dagen, zo meldt Redfin.

De plaatsvervangend hoofdeconoom van Redfin, Taylor Marr, merkte op dat het ook geen kwaad kan dat de regio nog steeds betaalbaar is en “achterloopt” op de nationale trend van stijgende huizenprijzen.

De mediane verkoopprijs van de regio blijft aanzienlijk lager dan de nationale mediaanprijs van 363.000 dollar, zei Burns. En voor de 12 maanden van oktober 2020 tot september 2021 stegen de verkopen in afwachting van de regio met 3,8%.

Het winterseizoen nadert echter.

Vastgoedmarkten zien over het algemeen minder aanbiedingen en transacties in december en januari, omdat mensen de kou vermijden en zich vestigen voor de feestdagen. Maar Burns voorspelt dat er altijd activiteit zal zijn.

“Ik denk niet dat ze zullen vertragen tot het tempo dat ze gewoonlijk doen,” zei ze.

Leave a Comment