Vastgoed ging hyperdrive in 2021: Q3 Sixty report

Een nieuw rapport van vastgoedadvies- en analysebureau T3 Sixty heeft onthuld dat de vastgoedsector in 2021 een ‘hyperdrive’ is ingegaan, met een instroom van technologie en financiën die verandering aandrijven, en dat deze fase uiteindelijk jaren kan duren.

Het 2022 Swanepoel Trends Report (STR) – de 17e jaarlijkse editie van het document – is meer dan 200 pagina’s lang en identificeert een reeks trends die de sector recentelijk hebben gevormd. Onder hen “hebben de afgelopen jaren miljarden dollars geïnvesteerd in de residentiële vastgoedsector bijgedragen aan een toenemend aantal technologie-acquisities”, aldus een verklaring van T3 Sixty over het rapport. Bekende voorbeelden zijn de aankoop van ShowTime door Zillow en de overname van Homes.com door CoStar.

Het rapport beoordeelt verschillende andere transacties en legt uit dat vastgoedbedrijven andere bedrijven hebben gekocht om producten te verwerven, marktpenetratie na te streven en met het oog op marktuitbreiding. Het resultaat was een periode van consolidatie in de makelaardijtechnologieruimte tussen januari 2019 en september 2021.

Het rapport onderzoekt ook de zogenaamde ‘grote herschikking’, een term die tijdens de coronaviruspandemie ontstond om nieuwe externe werknemers te beschrijven die ervoor hebben gekozen om naar nieuwe steden of regio’s te verhuizen. In veel gevallen zijn werknemers verhuisd op zoek naar ruimere huisvesting of om goedkopere huisvesting te vinden buiten de dure grootstedelijke kustgebieden.

De verklaring over het rapport legt uit “dat Covid-19 niet noodzakelijk nieuwe trends in beweging heeft veroorzaakt, maar sommige die al lang in ontwikkeling zijn, heeft versneld”, waaronder die naar goedkopere en meer landelijke gebieden. Bovendien kregen “tweederangs” steden ook “opmerkelijke aandacht” tijdens de pandemie.

“Van juni 2020 tot juni 2021 zijn de huizenprijzen bijvoorbeeld het meest gestegen in de volgende steden: Boise, Idaho; Austin, Texas; Provo, Utah; Colorado Springs, Colorado; en Youngstown, Ohio, “voegde de verklaring eraan toe.

Het eindresultaat van de verschillende trends die in het rapport worden beschreven, is een trend die de ‘grote versnelling’ wordt genoemd. De trend zal worden gedomineerd door “een toenemende concentratie van productie en marktaandelen bij de grootste vastgoedbedrijven in het land” en door “de groei van de financiering van openbare aanbestedingen en private equity”, aldus de verklaring.

En uiteindelijk kan deze periode jaren duren.

“Enorme bedragen aan financiering, snelle technologische ontwikkeling en nieuwe bedrijfsmodellen die de afgelopen tien jaar zijn ontstaan, hebben de industrie tot hyperdrive gekatalyseerd en zullen de concurrentieomgeving voor dit tijdperk bepalen”, concludeerde de verklaring. “De vorige etappes duurden gemiddeld 10 tot 15 jaar, en deze nieuwe etappe is pas in 2021 van start gegaan.”

Om het volledige rapport te lezen, klik hier.

E-mail Jim Dalrymple II

Leave a Comment