Treasury wil meer toezicht op all-cash onroerendgoedtransacties

WASHINGTON (AP) – De regering-Biden probeert de rapportagevereisten voor contante transacties in onroerend goed uit te breiden om het gebruik van de Amerikaanse markt door kwaadwillenden om geld van illegale activiteiten wit te wassen, te bestrijden.

Het ministerie van Financiën heeft maandag een bericht uitgegeven waarin wordt gevraagd om commentaar op mogelijke regelgeving die een oplossing zou bieden voor wat volgens hem een ​​kwetsbaarheid op de huizenmarkt is.

Momenteel zijn eigendomsverzekeringsmaatschappijen in slechts 12 grootstedelijke gebieden verplicht om rapporten in te dienen ter identificatie van personen die volledig contant onroerend goed aankopen via lege vennootschappen als de transactie meer dan 300.000 dollar bedraagt.

“Het vergroten van de transparantie in de vastgoedsector zal het vermogen van corrupte functionarissen en criminelen verminderen om de opbrengsten van hun onrechtmatig verkregen winsten op de Amerikaanse vastgoedmarkt wit te wassen”, zegt Himamauli Das, waarnemend directeur van het Financial Crimes Enforcement Network van de Treasure. .

Das zei dat de stap “de Amerikaanse nationale veiligheid kan versterken en de integriteit van het Amerikaanse financiële systeem kan helpen beschermen”.

Stedelijke gebieden die momenteel worden geconfronteerd met rapportagevereisten zijn Boston; Chicago; Dallas-Fort Worth; Honolulu; Las Vegas; Los Angeles; Miami; New York; San Antonio; San Diego; San Francisco; en Seattle.

De Amerikaanse vastgoedmarkt wordt lange tijd gezien als een stabiel podium voor corrupte overheidsfunctionarissen over de hele wereld en andere illegale actoren die de opbrengsten van criminele activiteiten wit willen wassen.

Het gebruik van lege vennootschappen door huidige en voormalige wereldleiders en hun families om onroerend goed en andere activa in de Verenigde Staten en elders te kopen, is onlangs benadrukt door de publicatie van de “Pandora Papers” door het International Consortium of Investigative Journalists.

Uit gelekte documenten die door het consortium waren verkregen, bleek dat koning Abdullah II van Jordanië, de voormalige Britse premier Tony Blair en andere figuren lege bedrijven gebruikten om herenhuizen, exclusieve eigendommen aan het strand, jachten en andere activa in de afgelopen kwart eeuw te kopen.

Belastingontduiking kan legaal zijn, maar heeft geleid tot verschillende voorstellen om de belastingtransparantie te verbeteren en de strijd tegen belastingontduiking te versterken.

De inspanning om aan te dringen op verdere regulering van de vastgoedmarkt komt op het moment dat de regering-Biden maandag haar “Amerikaanse anticorruptiestrategie” heeft vrijgegeven.

De strategie werd bekendgemaakt terwijl president Joe Biden zich voorbereidt op het hosten van de inaugurele White House Democracy Summit, een virtuele bijeenkomst van leiders en experts van het maatschappelijk middenveld uit meer dan 100 landen die op donderdag en vrijdag zal plaatsvinden.

De strategie biedt brede penseelstreken om corruptie in binnen- en buitenland aan te pakken. Het bevat een oproep aan de Amerikaanse regering om de mazen in de regelgeving te dichten, de strijd tegen corruptie in de diplomatieke inspanningen van de VS op te voeren en de bescherming van het maatschappelijk middenveld en leden van de media, waaronder onderzoeksjournalisten, die zich uitspreken tegen corruptie, te versterken.

Copyright 2021 The Associated Press. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Comment