OCC waarschuwt voor hoge bedrijfsschulden en risico’s in commercieel vastgoed

Hoge bedrijfsschulden, cyberbeveiligingsbedreigingen en het risico van het najagen van rendement in een omgeving met lage rentetarieven kunnen de inspanningen van banken om de winst te verhogen naarmate de pandemie voortduurt ondermijnen, zei het bureau maandag van de valutabeheerder.

In een halfjaarlijks rapport over de risico’s in het nationale banksysteem merkte de OCC op dat de banken in de eerste helft van het jaar sterk herstelden van de pandemie toen de kredietvoorwaarden verbeterden.

Maar sommige banken kunnen te snel risico opbouwen met ondermaatse leningen, flexibelere acceptatie en een gebrek aan due diligence van producten en diensten, zei een OCC-functionaris tijdens een telefonische vergadering met verslaggevers.

“Excessief risico wordt uiteindelijk een beetje zoals het gekookte kikkersyndroom. Als het te laat is, is het te laat om nog iets te doen”, zei de functionaris.

Interim-toezichthouder Michael Hsu drong er bij banken op aan om voorzichtig om te gaan met risico’s bij het zoeken naar kansen voor winst.

“Strategische acties van banken om winsten te compenseren, de gevolgen van lage rentes en krappe rentemarges blijven een risico”, zei Hsu.

Interim-toezichthouder Michael Hsu drong er bij banken op aan om voorzichtig om te gaan met risico’s bij het zoeken naar kansen voor winst. “Strategische acties van banken om winsten te compenseren, de gevolgen van lage rentes en krappe rentemarges blijven een risico”, zei hij.

Bloomberg Nieuws

Ondertussen gaat bijna elk gesprek dat OCC-examinatoren tegenwoordig met een bank hebben, over cyberbeveiligingsrisico’s, zeiden OCC-functionarissen. Ransomware-aanvallen hebben geavanceerder en slechte acteurs brutaler gemaakt, zeiden ze.

Positief is dat het kredietrisico is afgenomen dankzij de stimuleringsinjectie van de overheid in de economie. Aan het begin van de pandemie dachten OCC-onderzoekers dat banken enorme verliezen zouden lijden die nooit echt uitkwamen.

Maar hoge liquiditeit is zowel een zegen als een vloek voor banken, zeiden OCC-functionarissen. Banken hebben het afgelopen jaar de kredietverliezen geleidelijk kunnen opvangen, maar dat momentum is wankel.

“Banken zullen moeten vertrouwen op traditionele zakelijke praktijken, waarbij ze vertrouwen op de rentemarge en het netto-inkomen en andere middelen om inkomsten voor de bank te genereren”, zei een OCC-functionaris. Banken “hebben echt moeite om dit geld te parkeren om überhaupt een marge te verdienen. Dus moeten ze ergens deposito’s inzetten. [and] kredietgroei is vrij vlak.

In dit verband moedigt het OCC banken aan om zich te beschermen tegen wat zij het ‘risico van appeasement’ noemt. Banken worden dringend verzocht waakzaam te blijven en het nemen van buitensporige risico’s te vermijden.

“Het OCC moedigt banken aan zich te wapenen tegen zelfgenoegzaamheid bij het waarborgen van financiële veerkracht zonder afbreuk te doen aan effectieve risicobeheersystemen die sterke bedrijfsmodellen en strategische en operationele plannen ondersteunen”, aldus het agentschap in het rapport.

Een ander punt van zorg is de bedrijfsschuld die in 2019 al hoog was en tijdens de pandemie toenam.

De bedrijfsschulden zijn dit jaar verder gestegen. De OCC vreest dat bedrijven goedkope schulden zullen aangaan om dividenden uit te betalen en aandelen terug te kopen in plaats van te investeren in sectoren van de economie die zich zouden vertalen in productiviteit op de lange termijn.

De aanwezigheid van grote schulden in de economie als geheel, in combinatie met een groter deel van de schulden die worden aangehouden door kredietnemers met een hoog risico, verhoogt het risico op wanbetaling in het geval van een economische neergang of stijgende rentetarieven. in het rapport.

“Als je een recessie hebt waarbij de winst voor sommige van deze bedrijven misschien niet zo goed is, kan dat een echte uitdaging voor hen zijn”, zei een OCC-functionaris. “Vanwege de omvang en diepte van deze schuld kan het ook een systeemrisico vormen voor de economie.”

De OCC houdt ook de commerciële vastgoedsector nauwlettend in de gaten nu bedrijven werknemers weer aan het werk gaan krijgen. Het is niet bekend of de gewoonten van bedrijven en consumenten permanent zijn veranderd en hoe een postpandemische omgeving eruit zal zien, vooral voor kantoorgebouwen en lineaire winkelcentra.

Hsu zei ook dat de OCC blijft werken aan de ontwikkeling van toezichtprincipes voor klimaatrisico’s voor grote banken. Het bureau heeft onlangs een academische en beleidsgerichte onderzoekstoepassing uitgebracht over klimaatrisico in de bancaire en financiële sector vanwege de toegenomen frequentie en ernst van extreme weersomstandigheden.

“We zijn steeds meer bezig met concrete dingen”, zei Hsu. “Er gaat gewoon veel informatie heen en weer om erachter te komen waar deze praktijken zijn en de problemen die ons beleid bepalen. “

Leave a Comment