Dit is het moment om in onroerend goed te investeren, zeggen experts – The New Indian Express

Express nieuwsdienst

NEW DELHI: Lage rentetarieven en stimulansen aangeboden door deelstaatregeringen en vastgoedontwikkelaars hielpen de door Covid getroffen vastgoedsector te herstellen van dieptepunten in de eerste afscherming toen de kwartaalverkopen (T1FY22) jaar op jaar met meer dan 90% daalden.

Wat betreft kopers die het zich kunnen veroorloven, is de crisis een goede gelegenheid geworden om te moderniseren naar een grotere ruimte of om hun beleggingsportefeuille te diversifiëren door onroerend goed te kopen tegen zeer betaalbare prijzen.

Nu het aanbod vertraagt ​​in het licht van de groeiende vraag, sterk stijgende grondstofprijzen en stijgende rentetarieven om de hoek, zijn spelers in de sector van mening dat het de huidige tijd is om in de markt voor residentieel vastgoed te investeren.

“Dit is het juiste moment om onroerend goed te kopen, vooral voor eindgebruikers die hun eerste huis willen kopen of naar een groter huis willen verhuizen. De vastgoedprijzen zijn gunstig, de hypotheekrentes zijn al decennia laag, er zijn veel opties beschikbaar in instapklare panden en in aanbouw”, aldus Saransh Trehan, algemeen directeur van de Trehan Group.

Anuj Puri, voorzitter van vastgoedadviseur Anarock Group, is ook van mening dat het inderdaad een goed moment is om onroerend goed te kopen, vooral degenen die op zoek zijn naar eigen gebruik, aangezien de huidige rentetarieven op een historisch dieptepunt staan. homes is de beste ooit en ontwikkelaars blijven verschillende aanbiedingen en kortingen op veel residentiële projecten verspreiden.

Momenteel bieden de meeste banken woningkredieten aan met een startrente van 6,60-6,70%.

Stijgende prijzen zijn onvermijdelijk

Volgens Puri overwegen ontwikkelaars, gezien de aanhoudende stijging van de kosten van inputs voor basisgrondstoffen zoals cement en staal, nu de prijzen te verhogen.

Al in sommige residentiële projecten zijn de prijzen tot 10% gestegen, voegt hij eraan toe.

Uit de onlangs door de Reserve Bank of India gepubliceerde Quarterly Housing Price Index (HPI) die is gebaseerd op gegevens op transactieniveau die zijn ontvangen van woningregistratie-instanties in tien grote steden, bleek dat de IPH in heel India met 2,6% groeide (jaar-op-jaar ) in het tweede kwartaal van 2021. -22 vergeleken met 2% groei in het voorgaande kwartaal.

Trehan zegt dat stijgende inputkosten de ontwikkelaarsmarges, die al erg klein zijn, aantasten.

“In de afgelopen twee jaar zijn de inputkosten met bijna 20% gestegen en ontwikkelaars zijn terughoudend om deze stijging door te berekenen aan huizenkopers. Een stijging van de vastgoedkosten met 10-15% is onvermijdelijk”, voegde hij eraan toe.

Volgens deelnemers uit de industrie zijn de kosten van bouwmaterialen, met name cement en staal, met 40-50% gestegen en vertonen ze geen tekenen van vertraging.

Puri voegt eraan toe dat in het afgelopen jaar (te midden van aanbiedingen en kortingen) veel ontwikkelaars hun voorraad hebben zien leeglopen nadat de vraag naar woningen tijdens de pandemie enorm is gestegen, waardoor ze de hefboom hebben om de prijzen te verhogen.

Verzoek om de retour te rijden

De recente publicatie van vastgoedadviseur CBRE, India Market Monitor Q3 2021, benadrukte dat met een aantrekkelijk en duurzaam hypotheekregime en overheidsstimulansen, de huizenverkopen met bijna 46% op kwartaalbasis zijn gestegen tot 50.000 eenheden in het derde kwartaal van 2021 en aanzienlijk zijn gestegen met ongeveer 86% per jaar – op jaarbasis tot nu toe. (YTD) basis.

Daarom heeft de residentiële sector ondanks de marktverstoringen en omwentelingen tijdens de pandemie veerkracht getoond – met goede vooruitzichten.

Volgens marktpartijen kan de verwachte grote vraag een merkbaar rendement op investeringen in vastgoed opleveren, aangezien de vastgoedprijzen naar verwachting alleen maar zullen stijgen.

Deze sector staat bekend om zijn lage rendementen en is lange tijd een zwaktegebied geweest onder beleggers.

Puri legt uit: “Als we naar de huidige trends kijken, kan iedereen die 1 crore investeert op een toplocatie in een van de grote steden, op zijn minst het gemiddelde zien. 25-30% totale ROI in de komende vijf jaar. Het rendement zal over 10 jaar waarschijnlijk meer dan 50% zijn. Veel hangt echter af van het type onroerend goed, de locatie, het type bouwer, enz.

Dit rendement zal echter waarschijnlijk veel lager zijn dan beleggen in blue chip-aandelen, een ander veilig investeringsgebied. In de huidige bull run zijn de benchmarks – Nifty en Sensex – in slechts één jaar tijd 29% teruggekomen!

Leave a Comment