HOME: Kunst aan de muur die verwarmt | Onroerend

“Als het op de vloer ligt, is het een tapijt. Als het aan de muur hangt, is het een deken’, zei een lokale Navajo-weefverzamelaar. Toch lijkt het erop dat waar een weefsel wordt weergegeven, niet bepaalt of het als een vloerkleed of een deken wordt beschouwd.

Volgens Paul Elmore, directeur van Shiprock van Santa Fe Gallery, werden Navajo-weefsels van de late jaren 1800 tot rond 1910, toen de handelspost werd opgericht, voornamelijk gemaakt als draagbare kleding voor utilitaire doeleinden, zoals dekens en sjaals. Toen de wagen en de handelsposten eenmaal in de mode waren en de kleding uit de winkel in de mode was, begonnen Navajo-wevers tapijten te maken van dikkere, dichtere stoffen om in plaats daarvan te verkopen.

Het maakt niet uit hoe je ze noemt, het gebruik van vloerkleden (of dekens of sjaals) aan een muur voegt dimensie en warmte toe aan een kamer. Textiel wandkleden zijn ook uitstekende geluidsabsorbers en isolatoren.

Lydia Hodgson Stinnett ontdekte het per ongeluk. Ze hield van de ronde muren van haar huis in La Tierra Nueva en vond ze uniek. Pas toen ze er introk, realiseerde ze zich de uitdaging van gebogen muren in hangende frames. Met de hulp van een binnenhuisarchitect besloot Hodgson Stinnett twee grote Navajo-tapijten op te hangen voor de gang bij de ingang van zijn huis – een met de titel “Two Grey Hills” en de andere met de titel “Teec. Nos Pos”, wat Bomen in een cirkel. Beide vloerkleden hebben een geometrisch patroon dat past bij de grote crèmekleurige muren en bakstenen vloeren in het huis.

“Ik dacht dat wat ik ook ophing, lief en vergevingsgezind moest zijn”, zei ze. Andere artefacten die Hodgson Stinnett in de loop der jaren heeft verzameld en die hij als wanddecoratie gebruikt, zijn onder meer een Nez Perce-zadelgordijn uit 1900 dat op de loer ligt boven de eettafel. De gordijnen werden meestal over de romp van een paard achter de ruiter gehangen en waren versierd met franjes van hertenleer die aan weerszijden naar beneden hingen.

‘Het is van een leider, heb ik gehoord,’ zei Hodgson Stinnett. Chef Joseph, misschien?

Voor Jann Shepard, inwoner van Santa Fe, reikt haar liefde voor textiel veel verder dan noodzakelijk en begon ze in de kindertijd. Haar moeder begon in de jaren veertig Navajo-tapijten te verzamelen en koesterde haar liefde voor het vak. Voor haar is weven een levende kunstvorm. Haar huis is versierd met Navajo-tapijten en andere handgemaakte stoffen die ze op de muren plaatst, maar ook op banken en tafels.

Het plaatsen van tapijten voor veel gebruik “geeft je een andere kijk op kunst en geeft textuur en warmte aan een ruimte”, zei ze.


Een Ganado-tapijt gemaakt rond 1900, met het Spider Woman Cross-weefpatroon in natuurlijke schapenvachtkleuren bij Scheepsrots Santa Fe
Shepard geeft vooral de voorkeur aan de geïllustreerde tapijten die de Navajo vaak weven. Ze bewondert dat elk tapijt een verhaal vertelt en uitdrukt wat kostbaar is in de cultuur waar het vandaan komt.

‘Het is fijn om dat gevoel om je heen te hebben,’ zei Shepard.

Een van haar favorieten is een weefsel dat een vader laat zien in een eetkamer die sandwiches met pindakaas en jam voor kinderen serveert. “Het vertelt zo’n goed verhaal, en door het raam zie je de bergen op de achtergrond.”

Shepard probeert mensen aan te moedigen om over deze kunstvorm te leren en raadt het bijwonen van fiberfestivals aan. “Het Taos Wool Festival is een grote show”, zei ze. “Je kunt met de wevers aan tafel zitten en praten over wat ze aan het maken zijn. “

“Het geeft je een geweldige kijk op het proces en de arbeidsintensieve aard van weven”, voegde ze eraan toe, dat begint met het scheren van schapen en het verven van wol.

“Door het hele proces te leren, krijg je waardering voor het vak”, concludeerde Shepard, wat waarschijnlijk de reden is waarom mensen ervoor kiezen om textiel op te hangen als decoratieve muurkunst in plaats van het op de grond te leggen. .


Shiprock Santa Fe Carpet Gallery

Een Navajo Wedge Weave gemaakt in de jaren 1880, tentoongesteld in Shiprock Santa Fe.
Shiprock’s Elmore zei dat het een 50/50 mix was van mensen die op zoek waren naar Navajo-textiel – de ene helft wil iets voor de vloer en de andere helft wil iets voor de muur. Hij werkt vaak samen met binnenhuisarchitecten en regisseurs om de juiste weefsels voor een bepaalde ruimte te vinden en stelde voor dat Navajo-tapijten goed werken in moderne huizen met vaak veel wit in het interieur.

“De dubbele zadeldekjes werken ook geweldig”, voegde hij eraan toe. “Ze zijn ongeveer zo groot als een schilderij en zijn gemakkelijk op te hangen.”

Over ophangen gesproken, Shepard heeft de neiging om tapijtstroken te gebruiken met kleine spijkers waarvan ze zegt dat ze de weefsels niet verstoren. Andere keren bevestigt ze weefsels aan een quiltroede of triplex met klittenband, zodat de stukken plat tegen de muur liggen, alsof ze eraan vastgelijmd zijn.

Fine Art Framers Managing Director Erika Palmaffy monteert tapijten en ander textiel voor klanten en zei dat er verschillende manieren zijn om weefsels in te lijsten, afhankelijk van hoeveel een klant wil uitgeven en hoeveel, grootte en stijl van onderdelen.

De moeilijkste manier om het in te kaderen, is door de zwevende montage van het stuk in een schaduwdoos uit te rekken, merkte Palmaffy op.

“Dit is de meest ingewikkelde en dure manier van monteren, maar het maakt een indrukwekkende presentatie, zoals in een museum.”

Een andere methode is om het textiel te spannen over een voorgerekte stof bevestigd aan een canvas bar – meestal populierenhout, zonder glas of plexiglas – of een stuk hout even breed te snijden als het textiel en op te hangen.

Dat gezegd hebbende, raadt Palmaffy altijd aan om te doen wat het beste is voor de kamer.

Het is geen slecht idee om ook een paar van je vloerkleden op de grond te leggen, voegde Shepard er met een knipoog en een glimlach aan toe.

Leave a Comment