Een glazen bol om nu betekenis te geven aan de vastgoedmarkt

Dit artikel is overgenomen met toestemming van Het ontsnappingshuis, een nieuwsbrief voor secundaire eigenaren en zij die dat willen worden. Abonneren hier. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

Makelaars omschrijven de tweede woningmarkt als ‘vastgelopen’. Om beter te begrijpen wat dit betekent, heb ik een paar mensen in de industrie gevraagd om voor mij naar hun kristallen bollen te kijken. We stelden drie vragen aan drie huisvestingsdeskundigen. Bewerkte fragmenten:

EH: Kopers voelen niet dezelfde urgentie als aan het begin van de pandemie, en verkopers willen de hoge prijzen die ze hun buren zagen krijgen. Enig idee wat hier gaat gebeuren?

Issi Romem

We bevinden ons zeker niet meer in de waanzinnige dagen van het kopen van huizen door afscherming, zegt Issi Romem, econoom en oprichter van MetroSight, een onderzoeksbureau op het gebied van vastgoedeconomie. “… De grote golf van aanpassing aan een nieuwe ‘pandemische toestand van de wereld’ is voorbij. Met andere woorden, de geweldige enkele bulk van mensen voor wie hij nieuw Het was logisch om een ​​tweede huis te kopen omdat de pandemie daarop inspeelde’, zei hij.

“Degenen die nu een tweede huis kopen zijn een geleidelijke stroom van mensen die tot de conclusie komen dat ze een tweede huis kunnen en willen kopen, in tegenstelling tot de puntenmassa wiens omstandigheden vorig jaar plotseling veranderden. En hoewel de pandemische toestand van de wereld betekent dat de stroom van kopers van tweede huizen nu groter is dan vóór de pandemie, is het waarschijnlijk nog steeds een straaltje van die eerste golf die voorbij is. “

EH: Hoe ziet u de financiering voor volgend jaar? We leven al zo lang in een tijdperk van lage rentetarieven. En toch hebben de tweede thuismarkten het gevoel dat contant geld koning is.

Redfin CEO en voorzitter Glenn Kelman herinnert ons eraan dat “de tweede thuismarkt meer afhankelijk is van de aandelenmarkt dan van de rentetarieven, maar tarieven hebben over het algemeen een invloed op de aandelenmarkt. De prijzen gaan omhoog. Sommige aankopen worden gedaan door investeerders, maar deze mensen lenen ook geld. Een tijdperk van zeer lage rentetarieven maakte het gemakkelijker om een ​​huis te verzilveren.

Zijn collega Taylor Marr, plaatsvervangend hoofdeconoom bij Redfin, zei: “Krediet voor aankopen van tweede huizen is in het voorjaar aangescherpt en is onlangs weer versoepeld, wat op zijn minst gedeeltelijk de plotselinge daling in maart en het herstel dat in september volgde, verklaarde.

Een recent rapport van de National Association of Realtors had volgens Romem van MetroSight een aandeel in contanten van aankopen van tweede huizen van februari tot maart 2021 ten noorden van 60%: omdat “die 60% rijke individuen zijn die contant geld kopen, betekent dit dat de tweede De binnenlandse markt zal waarschijnlijk minder snel een verminderde vraag zien als gevolg van een mogelijke renteverhoging (hoewel knijpen in de resterende 40% dit nog steeds kan schaden). Aan de andere kant, voor zover die 60% investeerders zijn die alles contant lijken te betalen maar toch gebruikmaken van leverage (hefboomwerking die geen verband houdt met hypotheken op individuele eigendommen die ze kopen), kunnen ze gevoelig zijn als de rente daalt (of in ieder geval zal de investeerderspool niet zo snel weer opbouwen als de rente stijgt; bestaande investeerders kunnen vaste rentes hebben). “

EH: In hoeverre wordt het kopen van een huis gevoed door investeerders, of het nu serieuze of Airbnb-superhosts zijn?

Tot oktober, zei Marr van Redfin, “zien we nog steeds hoge tarieven voor hypotheken voor tweede huizen. Deze gegevens zijn exclusief vastgoedbeleggingen, maar veel van deze kopers van een tweede huis / vakantie zijn zeker van plan om AirBnb of andere diensten te gebruiken om de eigendomskosten te compenseren.

Dit artikel is overgenomen met toestemming van Het ontsnappingshuis, een nieuwsbrief voor secundaire eigenaren en zij die dat willen worden. Abonneren hier. © 2021. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Comment