Cibus Nordic Real Estate (STO: CIBUS) heeft een redelijk gezonde balans

De legendarische fondsbeheerder Li Lu (die door Charlie Munger werd gesteund) zei ooit: “Het grootste risico bij beleggen is niet de prijsvolatiliteit, maar de mogelijkheid dat u permanent kapitaalverlies lijdt.” Het lijkt er dus op dat slim geld weet dat schuld – die meestal gepaard gaat met faillissementen – een zeer belangrijke factor is bij het inschatten van het risiconiveau van een bedrijf. Dat kunnen we zien Nordic Food Real Estate AB (café) (STO: CIBUS) gebruikt schuld in haar bedrijf. Maar de belangrijkste vraag is: welk risico creëert deze schuld?

Welk risico houdt schulden in?

Schulden helpen een bedrijf totdat het bedrijf moeite heeft om het terug te betalen, hetzij met nieuw kapitaal of met vrije cashflow. Als het echt mis gaat, kunnen kredietverstrekkers het bedrijf overnemen. Een vaker voorkomende (maar nog steeds kostbare) gebeurtenis is echter wanneer een bedrijf aandelen moet uitgeven tegen spotprijzen, waarbij aandeelhouders voortdurend verwateren, alleen maar om haar balans te versterken. Natuurlijk gebruiken veel bedrijven schulden om hun groei te financieren zonder negatieve gevolgen. Als we denken aan het gebruik van schulden door een bedrijf, kijken we eerst naar cashflow en schulden samen.

Bekijk onze laatste analyse voor Cibus Nordic Real Estate

Wat is de nettoschuld van Cibus Nordic Real Estate?

Onderstaande afbeelding, waarop u kunt klikken voor meer details, laat zien dat Cibus Nordic Real Estate in september 2021 een schuld had van 840,2 miljoen euro, vergeleken met 750,3 miljoen euro in één jaar. Anderzijds heeft ze 38,6 miljoen euro in kas, wat leidt tot een nettoschuld van ongeveer 801,6 miljoen euro.

OM: Geschiedenis van schuld aan eigen vermogen van CIBUS 5 december 2021

Hoe sterk is de balans van Cibus Nordic Real Estate?

Volgens de laatst gepubliceerde balans had Cibus Nordic Real Estate schulden van 38,1 miljoen euro minder dan 12 maanden oud en 872,6 miljoen euro schulden ouder dan 12 maanden. Anderzijds beschikte zij over € 38,6 miljoen aan liquide middelen en € 1,66 miljoen aan vorderingen binnen één jaar. Het heeft daarom in totaal € 870,4 miljoen meer schulden dan zijn gecombineerde geldmiddelen en kortlopende vorderingen.

Dit tekort is aanzienlijk in vergelijking met de marktkapitalisatie van 1,01 miljard euro, dus hij stelt voor dat aandeelhouders het gebruik van de schuld van Cibus Nordic Real Estate in de gaten houden. Als zijn geldschieters het zouden vragen om de balans te consolideren, zouden aandeelhouders waarschijnlijk te maken krijgen met ernstige verwatering.

We meten de schuldenlast van een bedrijf in verhouding tot zijn verdiencapaciteit door te kijken naar zijn nettoschuld gedeeld door zijn inkomsten vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en het gemak te berekenen waarmee zijn inkomsten vóór rente en belastingen (EBIT) zijn belangen dekken . kosten (rentedekking). We kijken dus naar schulden versus inkomsten met en zonder afschrijvingskosten.

Met een nettoschuld / EBITDA-ratio van 12,1 is het redelijk om te zeggen dat Cibus Nordic Real Estate een aanzienlijke schuld heeft. Maar het goede nieuws is dat hij een vrij geruststellende rentedekking van 3,4x geniet, wat erop wijst dat hij op verantwoorde wijze aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het goede nieuws is dat Cibus Nordic Real Estate zijn EBIT de afgelopen twaalf maanden met 30% heeft verhoogd. Net als de liefdevolle omhelzing van een pasgeboren baby door een moeder, bouwt dit soort groei veerkracht op, waardoor het bedrijf in een sterkere positie komt om schulden te beheren. De balans is duidelijk het gebied waarop u zich moet concentreren bij het analyseren van schulden. Maar uiteindelijk zal de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf beslissen of Cibus Nordic Real Estate zijn balans in de loop van de tijd kan versterken. Dus als je gefocust bent op de toekomst, kun je dit eens bekijken vrije rapport met de winstprognoses van analisten.

Maar onze laatste overweging is ook belangrijk, want een bedrijf kan zijn schulden niet betalen met papieren winsten; hij heeft hard geld nodig. De logische stap is daarom om te kijken welk deel van deze EBIT overeenkomt met de daadwerkelijke vrije kasstroom. In de afgelopen drie jaar heeft Cibus Nordic Real Estate een vrije kasstroom geboekt die 72% van zijn EBIT vertegenwoordigt, wat bijna normaal is, aangezien de vrije kasstroom exclusief rente en belastingen is. Deze vrije kasstroom stelt het bedrijf in een goede positie om eventuele schulden terug te betalen.

Ons standpunt

Op basis van wat we hebben gezien, heeft Cibus Nordic Real Estate het niet gemakkelijk, gezien zijn nettoschuld aan EBITDA, maar de andere factoren waarmee we rekening hebben gehouden, geven ons reden tot optimisme. Het lijdt geen twijfel dat zijn vermogen om zijn EBIT te verhogen vrij snel is. Als we alle bovengenoemde factoren in overweging nemen, zijn we een beetje voorzichtig met het gebruik van schulden door Cibus Nordic Real Estate. Hoewel we begrijpen dat schulden het rendement op het eigen vermogen kunnen verbeteren, raden we aandeelhouders aan hun schuldniveau nauwlettend in de gaten te houden, zodat ze niet toenemen. De balans is duidelijk het gebied om op te focussen bij het analyseren van schulden. Maar uiteindelijk kan elk bedrijf risico’s bevatten die buiten de balans bestaan. We hebben bijvoorbeeld geïdentificeerd: 3 waarschuwingsborden voor Cibus Nordic Real Estate (1 is significant) moet u zich bewust zijn.

Als je wilt investeren in bedrijven die winst kunnen maken zonder schuldenlast, kijk dan eens hier vrije lijst van groeiende bedrijven die netto contanten op de balans hebben.

Heeft u feedback op dit artikel? Maak je je zorgen over de inhoud? Neem contact op direct bij ons. U kunt ook een e-mail sturen naar de redactie (at) Simplywallst.com.

Dit Simply Wall St-artikel is algemeen van aard. We geven commentaar op basis van historische gegevens en prognoses van analisten met alleen onpartijdige methodologie en onze artikelen zijn niet bedoeld als financieel advies. Het is geen aanbeveling om aandelen te kopen of te verkopen en houdt geen rekening met uw doelen of uw financiële situatie. Ons doel is om u een gerichte langetermijnanalyse te bieden op basis van fundamentele gegevens. Merk op dat onze analyse mogelijk geen rekening houdt met de laatste aankondigingen van prijsgevoelige bedrijven of kwalitatieve documenten. Simply Wall St heeft geen positie in een van de genoemde aandelen.

Leave a Comment