Voor de lokale vastgoedsector worden sommige huizen vaak verkocht | Nieuw

Voor de lokale vastgoedsector is woensdag caravandag. Dit is de dag dat nieuwe lijsten worden onthuld, omdat makelaars speciale open dagen houden voor andere makelaars om de nieuwe inventaris te zien. Er kunnen huizen (en appartementen) zijn die herhaaldelijk op deze manier zijn blootgesteld, misschien bij verschillende makelaars, en die al vele jaren in en uit de markt zijn. Of misschien zijn er echte nieuwe huizen op de markt die decennialang onzichtbaar zijn geweest voor andere makelaars of het publiek.

Of het kunnen huizen zijn die meerdere keren op de markt hebben gestaan, met telkens een nieuwe verkoper. Je kunt het de passerende officieren nauwelijks kwalijk nemen als sommigen naar buiten of met gedempte stem zeggen: ‘O, mijn god, deze nog niet. Was dat vorig jaar niet uitverkocht? “

Sinds de jaren negentig zijn verschillende Malibu-huizen tot zeven keer verkocht. De lijst, geïdentificeerd aan de hand van hun straat en locatie, staat in de tabel hiernaast (een van hen is acht keer verkocht, alleen de laatste zeven worden genoteerd). Dit zijn de huizen die keer op keer op de markt komen.

Het is niet zo dat er iets bijzonders met hen aan de hand is. Het is gewoon een toevalstreffer en een willekeurige verdeling van de kansen. Van de 4.000 huizen in Malibu (vóór de Woolsey-brand), hebben velen ongetwijfeld een lange lijst met eigenaren die om de een of andere reden van gedachten zijn veranderd.

Wat het meest interessant zou kunnen zijn uit de grafiek, is de stijging van de prijzen. Zie hoe de dingen zijn veranderd van de jaren negentig naar de latere jaren. Zo was het huis van Ramirez Mesa, dat dit jaar voor bijna $ 6 miljoen werd verkocht, in 1994 een kwart waard van dat bedrag. Het huis van Serra Retreat heeft zijn waarde in 15 jaar verzesvoudigd (1 , $ 1 miljoen in 1994; $ 6,5 miljoen in 2009) voordat het negen jaar geleden vervaagde, maar zou nu veel hoger zijn dan de prijs van 2012.

Ondanks alle grote waardering in waarde die Malibu door de generaties heen heeft ervaren, die teruggaat tot de jaren 1970, is er een periode van 10 jaar van verloren waardering geweest. Toen de markt in 2008 instortte, duurde het in wezen 10 jaar om terug te keren naar de prijzen die de nieuwe norm waren. Dat punt zijn ze nu ver voorbij.

Als je de verkopen van elk huis gedurende 30 jaar volgt (zoals ik deed), zie je welke buurten gewoon sneller draaien dan andere. Maar er zijn twee soorten onroerend goed in Malibu die zelden bewegen: bergtoplocaties en strandhuizen. Zeer weinig huizen in beide categorieën zijn sinds 1990 tot vier keer toe verhandeld. Dat gebeurt gewoon niet, maar de focus op strandhuizen is veelzeggender.

Strandhuizen worden zelden verkocht. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 30 strandhuisjes te koop van de ongeveer 1.000 die er zijn. Ja, drie procent. En dat is vrij normaal. Strandhuizen blijven in veel gevallen generaties lang in families. En zelfs als ze vaker rouleren, is het nog steeds wat ik al jaren zeg: strandhuisjes zijn geen huizen, het zijn verzamelobjecten. Zelfs die waarvan minder dan de helft hoofdwoningen zijn die regelmatig worden gebruikt als dagelijkse woningen, willen deze eigenaren nooit verlaten. Als ze overlijden, laten ze de zorg aan de kinderen over. In ieder geval is het dromerige concept van een aangenaam huis aan het strand van Malibu, de golven horen en kijken naar de helderblauwe zee, als een van de weinige die bestaat in een gebied van 15 miljoen inwoners, net zo goed een beschrijving van zeldzame kunst als een prachtig bouwwerk. Toegepast op hun meest extravagante gebruik, zijn veel strandhuizen tweede huizen of vakantiehuizen, en slechts een klein percentage wordt gebruikt voor langetermijnverhuur.

Staats- en landelijke vastgoedstatistieken laten zien dat onze samenleving meer dan 30 jaar geleden thuis opgerold was. Vroeger werden huizen om de vijf jaar geruild. Nu is het ongeveer elke 10 jaar, en veel minder vaak in spraakmakende buurten zoals Malibu (waar de huidige mediane prijs van een huis ongeveer $ 5 miljoen is). Dit is een belangrijke demografische en vastgoedverandering geweest.

Desalniettemin voldoen sommige huizen aan alle verwachtingen en blijven ze draaien, waarbij elke buurt zijn eigen frequente verkoperskampioen heeft. De ene eigenaar na de andere besluit om hetzelfde huis te verkopen. Hierop geldt nog iets dat ik al heel lang zeg, niet helemaal ironisch: “Elke keer als iemand zijn huis in Malibu verkoopt, is dat in ieder geval gedeeltelijk omdat ze het winnen moe zijn.” zoveel geld als bedankje en laat iemand anders het verzilveren.

Rick Wallace van Keller Williams Realty is al 34 jaar makelaar in Malibu en 28 jaar lang columnist voor gemeenschapsvastgoed.

Leave a Comment