Column: Karen & Barry Real Estate News and Views – Waarom er geen golf van faillissementen op komst is

Met het einde van de forbearance-plannen vrezen velen dat de huizenmarkt een golf van faillissementen zal ervaren, vergelijkbaar met wat er gebeurde na de huizenzeepbel 15 jaar geleden. Hier zijn een paar redenen waarom dit niet zal gebeuren.

Er zijn deze keer minder worstelende eigenaren

Na de laatste vastgoedcrash verloren ongeveer 9,3 miljoen huishoudens hun huis door executie, short sale of gewoon teruggeven aan de bank.

Toen begin vorig jaar thuisbevelen werden uitgevaardigd, bestond de vrees dat de pandemie een vergelijkbare impact zou hebben op de woningbouw. Velen voorspelden dat tot 30% van alle hypotheekhouders zou deelnemen aan het forbearance-programma. In feite deed slechts 8,5% dat en dat aantal is nu gedaald tot 2,2%.

Het totaal aantal nog uitstaande hypotheken stond vrijdag op 1.221.000, veel minder dan de 9,3 miljoen huishoudens die iets meer dan tien jaar geleden hun huis verloren.

Appartementen BurCal8715

De meeste verdraagzaamheidshypotheken hebben genoeg eigen vermogen om hun huis te verkopen

Als gevolg van de snelle stijging van de huizenprijzen in de afgelopen twee jaar, heeft 93% van de 1,22 miljoen huiseigenaren die momenteel in gebreke blijven, ten minste 10% van hun eigen vermogen. Dit eigen vermogen van 10% is belangrijk omdat het huiseigenaren in staat stelt hun huis te verkopen en gerelateerde kosten te betalen in plaats van de klap op hun naam te krijgen die een afscherming of korte verkoop zou veroorzaken.

De resterende 7% heeft misschien niet de optie om te verkopen, maar als alle 7% van die 1,22 miljoen huizen worden afgeschermd, zou dat neerkomen op ongeveer 85.400 hypotheken. Om dat aantal enige context te geven, volgen hier de jaarlijkse lockdown-cijfers voor de drie jaar voorafgaand aan de pandemie:

  • 2017: 314.220
  • 2018: 279.040
  • 2019: 277.520

Het waarschijnlijke aantal faillissementen als gevolg van het forbearance-programma staat ver af van het aantal faillissementen dat de vastgoedcrash 15 jaar geleden beïnvloedde. Dat is eigenlijk minder dan een derde van de drie jaar voorafgaand aan de pandemie.

De huidige markt kan de advertenties die op de markt komen, absorberen

Toen in 2008 executies op de markt kwamen, was er een overaanbod aan te koop staande woningen. Vandaag is het precies het tegenovergestelde. In 2008 waren er meer dan negen maanden aan aanbiedingen op de markt. Tegenwoordig is dat aantal minder dan een voorraad van drie maanden. Hier is een grafiek die het verschil tussen de twee markten laat zien.

Eindresultaat

Gegevens laten zien waarom Ivy Zelman, oprichter van het toonaangevende bedrijf voor woningmarktanalyse Zelman en medewerkers, was ter zake toen ze zei:

“De kans dat we opnieuw een afschermingscrisis krijgen, is ongeveer nul procent. “

Appartementen BurCal8715

Leave a Comment