Turlock Red Steer-brandstichter beschuldigd van $ 1,3 miljoen onroerendgoedzwendel

Tracy Smith, de voormalige Turlock-inwoner die werd veroordeeld voor het in brand steken van de Red Steer en betrokken was bij een groot aantal duistere zakelijke en investeringstransacties, is beschuldigd van het naar verluidt uitvoeren van een frauduleus investeringsprogramma in onroerend goed in verschillende delen van de staat.

Smith wordt beschuldigd van oplichting van meer dan 1,3 miljoen dollar van zeven slachtoffers, aldus het kantoor van de procureur-generaal van Californië.

Een 13 maanden durend onderzoek naar de activiteiten van Smith en zijn bedrijf, Downkicker Inc., resulteerde in een speciale aanklacht door een landelijke strafrechtelijke jury op 38 punten, waaronder één telling van het exploiteren van een frauduleus effectensysteem, 19 tellingen van effectenfraude, 17 tellingen van grote diefstal en één telling van ouderenmishandeling. Hij werd maandag voorgeleid in het Superior Court van San Diego County. De vermeende misdaden vonden plaats in de provincies San Diego, Riverside, San Francisco en Santa Clara tussen augustus 2017 en september 2018.

Uit een onderzoek door het California Department of Financial Protection and Innovation bleek dat Smith, via Downkicker, naar verluidt zijn particuliere klanten de mogelijkheid heeft geboden om in verschillende vastgoedprojecten te investeren. Gedurende deze tijd presenteerde hij zichzelf als een succesvolle investeerder en ondernemer, maar onthulde hij zijn slachtoffers niet de feiten waarvan zijn investeerders het recht hadden te weten, met inbegrip van het feit dat hij en de bedrijven die hij bezat en leidde, faillissement hadden aangevraagd, dat hij meerdere keren met succes was aangeklaagd, dat de Internal Revenue Service en de California Franchise Tax Board pandrechten tegen hem hadden uitgevaardigd wegens niet-betaling van belastingen, en dat de licentie van zijn aannemer in 2008 was verlopen.

Smith wordt in sommige gevallen ook beschuldigd van het simpelweg aannemen van geld van zijn klanten en het weglopen van projecten, aldus het kantoor van de procureur-generaal. Smith verliet ook verschillende projecten, wat resulteerde in de afscherming van deze eigendommen. Als gevolg van zijn vermeende fraude verloren de zeven slachtoffers van Smith $ 1.363.809,80.

“Beleggen kan verschillende risico’s met zich meebrengen, maar opgelicht worden door ongekwalificeerde mensen zou daar niet een van moeten zijn”, zegt procureur-generaal Rob Bonta. “We zijn dankbaar vandaag [Monday] DOJ’s Office of Investigation en Department of Financial Protection and Innovation, evenals de United States Attorney’s Office voor het Eastern District van Californië en de Santa Clara District Attorney’s Office voor hun hulp en de voortzetting van hun partnerschap.

In 2014 pleitten Smith en zijn neef Jeremy Britt allebei duidelijk voor de aanklacht wegens brandstichting na de brand in 2009 in de Red Steer, die destijds aan de Golden State Boulevard in Turlock was gevestigd en gedeeltelijk eigendom was van Smith.

De twee mannen werden veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf voor de brand, volgens het Stanislaus County District Attorney’s Office. Ook moesten ze zich voor de rest van hun leven als brandstichters laten registreren en moesten ze een schadevergoeding betalen.

De aanklager zei dat Smith gemotiveerd was om het restaurant in brand te steken omdat hij zwaar in de schulden zat en het verzekeringsgeld terug wilde. Hij rekruteerde zijn neef Britt, die ook een medewerker van het restaurant was, om hem te helpen.

Tijdens de voorbereidende hoorzitting zei politierechercheur Jason Tosta van Turlock dat hij ontdekte dat Smith een berg schulden had, “meer dan een miljoen dollar”.

Tosta getuigde dat Smith hem tijdens een interview na de brand vertelde dat veel van de loonstrookjes van het restaurant werden afgewezen en dat hij “bloedde” in een poging zijn framingbedrijf te redden, dat worstelde met de instortende huizenmarkt.

Tosta zei dat hij met een paar verkopers en ondernemers had gesproken die zeiden dat ze Smith en/of de Red Steer grote bedragen schuldig waren. Een eigenaar van een levensmiddelenbedrijf vertelde Tosta dat Smith hem $ 58.000 schuldig was en dat zijn eten alleen contant kon worden geleverd, plus een extra betaling van $ 1.000. De dag voor de brand werd er geen eten bezorgd omdat het geld er niet was, zei Tosta.

De verdenking over de betrokkenheid van Smith bij de brand escaleerde toen onderzoekers vernamen dat hij een voorschot op de faciliteit eiste. De vertegenwoordiger van de verzekeringsmaatschappij vertelde Tosta dat het “absurd” was omdat Smith veel minder geld zou krijgen dan wanneer hij gewoon op zijn betaling zou wachten.

Tijdens een voorlopige hoorzitting voor de twee mannen, getuigde de brandweerkapitein van Turlock, Jason Bernard, dat er een sterke benzinelucht in het gebouw aanwezig was. Bernard getuigde dat hij minstens negen plaatsen in het restaurant en de zolder had gevonden die positief testten op benzine. Hij getuigde ook dat het punt van herkomst te herleiden was tot de zolder.

In hetzelfde jaar dat Smith de Red Steer afbrandde, verhuurde hij een Turlock-huis aan een gezin, maar in plaats van het geld te gebruiken om de hypotheek te betalen, gebruikte hij het voor andere dingen en begon de familie ingebrekestellingen van de bank te ontvangen. 10 maanden na de start van hun driejarige huurovereenkomst.

Na zijn veroordeling voor brandstichting, startte Smith Consolidated Reliance, een investeringsmaatschappij die beloofde om “200 hoogwaardige woningen met een laag inkomen te bouwen in Stanislaus County.” evenals kleine vorderingen en incasso’s.

In 2012 werden aanklachten ingediend tegen Smith en Manuel Arroyo wegens beschuldigingen dat ze op frauduleuze wijze $ 800.000 hadden verkregen van een 69-jarige Turlock-vrouw voor een investeringsmogelijkheid die nooit is uitgekomen.

Volgens rechtbankverslagen gaf de vrouw Smith en Arroyo 800.000 dollar om te investeren in een groot stuk grond in Atwater dat de thuisbasis zou worden van een racebaan, woningen, restaurants en andere bedrijven.

De vrouw zei dat haar was beloofd dat ze binnen acht maanden na haar investering $ 912.000 zou terugkrijgen. In plaats daarvan kreeg ze $ 3.500 betaald over een periode van 18 maanden, volgens de rechtbankverslagen. Ze vertelde de rechercheur dat ze het geld had verkregen door hypotheken te sluiten op een aantal van haar eigendommen en omdat ze niet waren terugbetaald, waren twee van de eigendommen in beslag genomen. De 69-jarige ontving handgeschreven notariële nota’s waarin het rendement op haar investering en winst werd beloofd.

Deze aanklachten werden uiteindelijk ingetrokken tegen de twee mannen.

Leave a Comment