Terwijl de Omicron COVID-variant zich verspreidt, glimlachen makelaars en accepteren ze

Maandagochtend probeerde president Joe Biden de angsten van zijn land weg te nemen.

De nieuwe Omicron-variant van het coronavirus zal uiteindelijk in de Verenigde Staten aankomen, zei Biden vanaf een bureau in het Witte Huis, en “we zullen met deze nieuwe dreiging moeten omgaan net zoals we geconfronteerd worden met degenen die ervoor kwamen.” Maar dat betekent niet dat de crisis erger wordt.

“Deze variant is een reden tot bezorgdheid”, concludeerde Biden uiteindelijk, “geen reden tot paniek.”

Maar in de vastgoedsector was de paniekwaarschuwing van Biden in ieder geval niet nodig; Inman bracht maandag door met chatten met agenten, bedrijfsleiders en economen, die vrijwel allemaal aangaven dat het onwaarschijnlijk is dat de nieuwe Omicron-variant onmiddellijk enorme veranderingen in de woningwereld teweeg zal brengen.

Dit komt deels omdat de variant nieuw is en veel vragen – over de symptomen, ernst, overdraagbaarheid en andere factoren – onbeantwoord blijven. Maar het is ook omdat vastgoedprofessionals, na bijna twee jaar met een pandemie te hebben geleefd, doorgewinterde veteranen zijn van het werk in crisismodus. Er is ook een beetje vermoeidheid als het gaat om griezelige nieuwe titels, en over het algemeen is het nieuws over de nieuwe variant meer een schouderophalen dan paniek.

Vastgoed gaat vooruit

Makelaars die met Inman spraken, zeiden dat ze geen enorme verstoring verwachten dankzij de Omicron-variant.

Teresa bestuurslid

Teresa Boardman, makelaar en eigenaar van Boardman Realty in Minnesota, zei dat ze verschillende niveaus van naleving van COVID-19-protocollen ziet in verschillende delen van haar markt. In steden hebben mensen de neiging zich te laten vaccineren en maskers te dragen. Verder in de buitenwijken is dit minder het geval. Maar ze concludeerde uiteindelijk dat ze de nieuwe variant niet significant zag veranderen in dat gedrag.

“Ik denk dat de dingen zullen blijven zoals ze zijn”, zei Boardman. “Enerzijds weten we op dit moment te weinig over deze nieuwe variant. En er zijn zoveel mensen die niet toelaten dat een variant of een pandemie invloed heeft op de manier waarop ze leven of wat ze doen. “

Boardman zei verder dat als de nieuwe variant bijzonder dodelijk of slopend blijkt te zijn, mensen op een meer substantiële manier zouden kunnen reageren. Maar na zoveel ervaring met de pandemie, waaronder de opkomst van de vorige Delta-variant, “zolang mensen hun dagelijkse gang van zaken kunnen doen, denk ik niet dat het ze iets kan schelen.”

Andrea Geller

Andrea Geller, een makelaar bij Berkshire Hathaway HomeServices in Chicago, was het ermee eens dat de Omicron-variant alleen waarschijnlijk geen game-changer zal zijn. Ze merkte op dat in de eerste maanden van de pandemie de vastgoedmarkt eindelijk explodeerde – hoewel angst en bezorgdheid over de uitbraak aantoonbaar het hoogst waren. Als mensen naar nieuwe huizen zouden blijven verhuizen, merkte Geller op, zullen ze nu waarschijnlijk blijven verhuizen.

“Mensen moeten nog steeds huizen kopen”, zei ze tegen Inman. “Het enige wat we kunnen doen is proberen zo veilig mogelijk te zijn en onze klanten te verzekeren dat dit is hoe we werken. “

Anderen in de industrie zien in de nabije toekomst ook aanpassing in plaats van rampen.

Chris Drayer, opnieuw beoordelen

Chris droger

Chris Drayer – mede-oprichter van vastgoedtechnologiebedrijf Revaluate en medewerker aan Inman – beschreef de opkomst van de Omicron-variant als “droevig nieuws” en merkte op dat “uit de gegevens die we bekijken blijkt dat de pandemie nooit echt eindigt. begin 2020 besproken, maar blijft zich ontwikkelen.

Drayer merkte echter ook op dat “het ons lijkt dat mensen zich zullen aanpassen aan de omstandigheden, maar met de nodige voorzichtigheid.”

Vermoeidheid slaat toe

Het idee dat een mysterieuze nieuwe variant van het coronavirus geen paniek op de huizenmarkt zal veroorzaken, lijkt op dit moment misschien voor de hand liggend, maar het is de moeite waard om te overwegen hoeveel dit betekent dat de Verenigde Staten zijn gearriveerd. Tijdens de begindagen van de COVID-19-uitbraak ging het land grotendeels dicht, werden de gangpaden van supermarkten geleegd en sprintten vastgoedconsumenten naar nieuwe gebieden. Het coronavirus is al maanden in het nieuws.

Dus waarom zou een nieuwe stam van de ziekte eerder schouderophalen dan paniek veroorzaken?

Een mogelijke verklaring is dat mensen gewoon moe zijn na zoveel hoofdstukken in de geschiedenis van het coronavirus.

Peter Schravemade

“Ik zou zeggen dat Australiërs en zeker Amerikanen, ze kennen zeker COVID-vermoeidheid”, vertelde Peter Schravemade, een Australische directeur van BoxBrownie.com, aan Inman.

Schravemade zei dat dit vooral het geval is in zijn geboorteland Australië, dat een strategie van onderdrukking heeft gekozen en als gevolg daarvan een groot deel van zijn bevolking in een hoger isolatieniveau heeft gehouden dan andere landen. Maar hij merkte ook op dat er in de wereldwijde vastgoedsector “een gevoel van depressie lijkt te bestaan ​​dat dit al heel lang aan de gang is”. Voorbeeld: Schravemade merkte op dat een recent bericht in de Inman Coast to Coast Facebook-groep over de Omicron-variant weinig commentaar of discussie opleverde. Het is nog lang niet het begin van de crisis, toen alles over COVID tot een explosieve discussie leek te leiden.

“Wat Amerika betreft, is het gewoon het algemene gebrek aan feedback dat ik zie,” zei Schravemade. “Ze willen er niet eens meer over praten. “

Niets van dit alles is bedoeld om de menselijke tol van de pandemie, die in de Verenigde Staten tot dusver meer dan 700.000 doden heeft geëist, tot een minimum te beperken. Maar het punt is dat in sommige hoeken opkomende dreigingen een geleidelijk afnemende impact op het publieke bewustzijn kunnen hebben.

De economie is gezond

Net als de agenten die met Inman spraken, verwachten economen die de Omicron-variant volgen ook geen enorme directe effecten op de huizenmarkt. Matthew Gardner – hoofdeconoom bij Windermere Real Estate en medewerker van Inman – beschreef maandag wat zou kunnen worden gekarakteriseerd als een verlenging van een wachtpatroon van bijna twee jaar, aangezien mensen wachten om belangrijke beslissingen in het leven te nemen totdat ze weten wat er aan de hand is.

Matthieu Gardner

“Ik dacht echt dat er veel potentiële kopers aan de kant stonden, in afwachting van opheldering van hun bedrijven”, vertelde hij aan Inman. “Als bedrijven nog langer wachten, kan deze extra golf van vraag die ik verwacht te zien zodra werknemers deze verduidelijking hebben, nog verder worden teruggedrongen. “

Gardner zei ook dat hij gelooft dat de Omicron-variant de terugkeer van de internationale vraag naar onroerend goed kan vertragen als landen terugkeren naar beleid dat hun grenzen voor langere tijd gesloten houdt.

“Ik verwachtte volgend jaar veel meer belangstelling van buitenlandse kopers nu ze het land mogen betreden”, zei Gardner, eraan toevoegend dat de onzekerheid over de nieuwe variant dat perspectief enigszins zou kunnen veranderen.

Aan de andere kant gelooft Gardner uiteindelijk dat zelfs met een nieuwe variant 2022 uiteindelijk een goed jaar moet worden voor de woningbouw.

“De markt in 2022 zal positief zijn”, concludeerde Gardner. “Zou zien dat de vraag het aanbod overtreft. We gaan volgend jaar 6 miljoen transacties doorbreken.

Jeff Tucker

Jeff Tucker, senior econoom bij Zillow, ziet ook niet dat de nieuwe variant de woningbouw zou doen ontsporen. Hij merkte op dat Omicron zelf naar verwachting weinig effect zal hebben op de huizenprijzen zelf, en dat de meest waarschijnlijke impact op de hypotheekrente zal zijn – iets wat andere experts ook overwegen.

“Ik denk dat het op zijn minst hand in hand zou kunnen gaan met hypotheekrentes die niet zo snel stijgen als ze wilden”, vertelde Tucker maandag aan Inman.

Tucker merkte verder op dat de Delta-variant van COVID-19, die zich eerder dit jaar op grote schaal in de Verenigde Staten begon te verspreiden, mogelijk de beste analoog is van wat er nu zou kunnen gebeuren. En opvallend genoeg viel de komst van de Delta-variant samen met een daling van de hypotheekrente.

“Ik denk niet dat het teveel is om dit aan Delta toe te schrijven,” voegde hij eraan toe.

Naast de tarieven verwacht Tucker ook dat andere trends, zoals migratie van de ene regio naar de andere – een proces dat de leidinggevenden van Zillow “de grote herschikking” hebben genoemd – zich zullen voortzetten, zelfs als Omicron zich verspreidt.

“De pandemie heeft een bestaande trend versneld dat mensen verhuizen naar plaatsen met warmere winters en nieuwere, meer betaalbare woningen”, zei Tucker. “Onze gegevens voor 2021 suggereren dat de trend zich voortzet. Ik zie de variant niet zo drastisch veranderen.

E-mail Jim Dalrymple II

Leave a Comment