Hoe Bryant Commercial Real Estate een pionier is in CRE

Toen Adrienne Bryant voor het eerst de wereld van commercieel onroerend goed betrad, moest ze rondkomen met commissies van $ 25. Ze was onlangs naar Phoenix verhuisd vanuit de California Bay Area, waar ze huizen verkocht, en was van plan door te gaan op de woonroute totdat een vriend de zakelijke kant van de branche aanraadde.

“Ik deed in twee maanden een versnelde studie en volgde de volledige CCIM-cursus (Certified Commercial Investment Member)”, herinnert Adrienne zich. “Het was voor mij de basis om in het commercieel vastgoed te stappen.”

Ze nam contact op met lokale verhuurders en begon huurders bij hen te brengen. “Ik realiseerde me dat er een gat in de markt was”, zegt ze. “Er waren niet veel makelaars die uitsluitend met huurders werkten en ervoor zorgden dat zij vertegenwoordigd waren in de transactie. Omdat ik aankoopmakelaar van woningen was, kon ik gemakkelijk de overstap maken naar de sector huurdersvertegenwoordiging.


LEES OOK: Meest invloedrijke vrouwen in commercieel vastgoed voor 2021


Adrienne heeft haar reputatie opgebouwd door bij verschillende kleine lokale beursvennootschappen te werken. Tegelijkertijd studeerde haar dochter Jonvieve stadsplanning aan de Arizona State University. Na zijn afstuderen werd hem een ​​baan aangeboden als stedenbouwkundige in de stad Florence, maar hij accepteerde deze niet; in plaats daarvan maakte ze een korte periode in het Amerikaanse bedrijfsleven. De twee vrouwen realiseerden zich al snel dat ze de autonomie prefereerden om voor zichzelf te werken.

In 2013 sloeg het duo de handen ineen en opende hun eigen makelaardij, Bryant Commercial Real Estate, die exclusief kopers en huurders vertegenwoordigt.

“We werkten met kleine huurders en deze kleine huurders werden grotere huurders”, merkt Adrienne op. Naast eigenaren van kleine bedrijven hebben de Bryant’s samengewerkt met franchises, internationale bedrijven en de snelgroeiende biomedische industrie. “Het is niet omdat we klein zijn dat we niet machtig zijn”, merkt Adrienne op.

Adrienne’s kennis van onroerend goed en Jonvieve’s ervaring op het gebied van stadsplanning zorgen samen voor een uniek gemeenschapsgericht perspectief dat voordelen biedt aan klanten die de Phoenix-markt willen betreden of willen uitbreiden naar nieuwe delen van de vallei.

“Jonvieves achtergrond – en het feit dat ze duizend jaar oud is – geeft haar een andere kijk dan ik en een andere reeks ervaringen die naar voren komen”, merkt Adrienne op.

Young Bryant voegt toe: “Als je transacties afhandelt, moet je ervoor zorgen dat alle partijen op één lijn zitten. Ik moet de demografie van mijn klanten weten. Als ze een achtergestelde markt betreden, zorg ik ervoor dat er aan beide kanten wordt gegeven en genomen; dat ze ook iets te bieden hebben aan de gemeenschap. Hier komt mijn intuïtie om de hoek kijken.

“Ik leef en adem gebouwen. Niet vanuit het oogpunt van vastgoed maar van ontwikkeling als geheel”, vervolgt Jonvieve. “Met de opwaartse trend van groei en ontwikkeling in Phoenix, is het cool om te zien hoe bepaalde gebieden gemeenschappen beïnvloeden. “

Het bouwen van een succesvolle makelaardij is niet zonder uitdagingen geweest.

“Er is geen voldoende diverse vertegenwoordiging in de commerciële vastgoedsector in Arizona – laat staan ​​op nationaal niveau”, zegt Adrienne. “Toen ik aan mijn eerste CCIM-les begon, voelde ik me niet misplaatst omdat ik de enige gekleurde persoon was. Toen keek ik om me heen en zei: ‘Meisje, stop. Je bent in de kamer; ze zijn in de kamer. Het is het enige dat telt.”

De hindernissen die de Bryants hebben genomen, maken het succes van hun bedrijf des te zoeter – maar het paar rust niet alleen op hun lauweren. “Voor mij is elke dag maandag, en ik werk zoals ik deed toen het voor de…
$ 25 commissie’, zegt Adrienne. “Er zijn wortels en een bescheiden begin, en dat vergeet ik nooit.”

Leave a Comment