COP26: vier belangrijke lessen voor de vastgoedsector

COP26 wijdde voor het eerst een dag aan steden, regio’s en de gebouwde omgeving. Drie van ons team waren in Glasgow om deel te nemen – wat waren hun belangrijkste lessen van de dag?

We hebben de wil – maar hebben een duidelijk pad nodig

We hebben de capaciteit om beter presterende gebouwen te bouwen in het VK, maar ons regelgevend kader moet nog een inhaalslag maken. Momenteel gaan bouwvoorschriften niet ver genoeg om de emissies van de gebouwde omgeving en de netto-nulverplichtingen van de overheid aan te pakken, en er is geen duidelijke en consistente norm waaraan gebouwen moeten voldoen.

De Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) herlanceerde haar High Performance Buildings-initiatief op COP26 om het verband tussen bouwontwikkeling en koolstofemissies te helpen verbreken. De Britse regering heeft ook toegezegd klimaatgerelateerde openbaarmakingen tegen 2025 verplicht te stellen, maar er zijn momenteel geen plannen om rapportage van koolstofemissies tegen doelstellingen te verplichten. Er zijn duidelijke voorschriften van de overheid nodig om ervoor te zorgen dat gebouwen voldoen aan de prestatiedoelstellingen en om beloften in daden om te zetten.

Hoe kunnen we u helpen:

  • Geef een overzicht van de verschillende benaderingen om de effecten van belichaamde en operationele koolstof in ontwikkelings-, leasing- en financieringstransacties te beheren.
  • Advies over het navigeren door bestaande en potentiële EPC- en MEES-regelgeving en de mogelijkheid van een nieuw prestatiebeoordelingsregime.
  • Advies over het installeren van Proptech- en gegevensbeheertools om het koolstofgebruik in onroerend goed te volgen.

We moeten het verleden benaderen terwijl we naar de toekomst kijken

“Het groenste gebouw is het gebouw dat al bestaat”, zegt Carl Elefante, voormalig president van het American Institute of Architects. Als slimme nieuwe gebouwen een stap in de goede richting zijn, staat 80% van de bestaande gebouwen van vandaag in 2050 nog steeds. Het verduurzamen van bestaande gebouwen zou onze prioriteit moeten zijn.

Als we willen dat de vastgoedsector meewerkt aan het bereiken van netto nul, zal het op de juiste manier renoveren van deze gebouwen een enorme succesfactor zijn. We moeten ons concentreren op het verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen in plaats van ze af te breken om plaats te maken voor nieuwe. Dit brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee; ons recente artikel onderzoekt enkele van de problemen met het vergroenen van historische huizen.

Hoe kunnen we u helpen:

  • Advies bij renovatie van bestaande gebouwen.

Specifieke richtlijnen voor planning en regelgeving rond monumentale gebouwen.

We hebben een routekaart – maar we hebben actie van de overheid nodig

Een netto nul vastgoedsector in 2050 is haalbaar, maar alleen met dringende overheidsmaatregelen. Dit was de boodschap van de UK Green Building Council (UKGBC) bij de publicatie van haar Net Zero Whole Life Carbon roadmap.

De tool zal bedrijven helpen koolstof in materialen, processen, operaties en sloop te meten en te verminderen en zal de Britse benchmark in de komende jaren vooruit helpen. We kunnen van jaar tot jaar de emissiereducties meten die nodig is om de deadline van de regering in 2050 te halen en gebieden beoordelen waar meer aandacht nodig is.

De routekaart zet een weg naar netto nul voor de Britse gebouwde omgevingssector en roept beleidsmakers op actie te ondernemen om dit te realiseren. Eén ding is zeker: nu vooruitgang kan worden bijgehouden, zal er druk zijn om vooruitgang aan te tonen.

Hoe kunnen we u helpen:

  • Advies over het creëren en voldoen aan netto nul-verplichtingen in de gebouwde omgeving en het uitvoeren van benchmarking in de branche, inclusief het opstellen van op maat gemaakte groene lease-documentatie.
  • Beoordelingen van operationele vastgoeddocumentatie om duurzaamheidskansen te beoordelen.

Advies over het navigeren door koolstofreductiebeleid en het compenseren van vereisten in planningsprocessen.

Samenwerking is de sleutel tot succes

In sommige opzichten waren de formele COP26-overeenkomsten een teleurstelling. Maar we mogen dit momentum niet laten stoppen. Afgezien van de compromistekst die de wereldleiders zijn overeengekomen over wat de vastgoedsector zegt en doet, is er goede reden om optimistisch te zijn.

Uit de COP26 bleek duidelijk dat de sector klimaatactie serieus neemt en dat er een groot aantal toezeggingen en initiatieven van de industrie zijn die buiten het formele Glasgow-pact vallen. Vastgoedpanels hebben eerlijk gezegd dat het probleem groot is, maar ze willen graag meer dan in het verleden samenwerken om oplossingen te vinden, of het nu gaat om het testen van nieuwe groene systemen en het delen van resultaten of een betere samenwerking tussen lokale autoriteiten en de overheid.

Over het algemeen verlieten we COP26 met het gevoel dat deze progressieve samenwerking ons op het pad naar een netto nul kan zetten dat niet gebaseerd is op fragiele politieke akkoorden.

Hoe kunnen we u helpen:

  • We horen regelmatig van de industrie dat er strengere duurzaamheidsvoorschriften en overheidsleiderschap worden gevraagd om het speelveld gelijk te maken wat betreft de verwachtingen van de eindgebruiker. Totdat dit is gemaakt, kunnen eigendomsdocumenten samenwerkingsdoelen voor duurzaamheid in transacties en operationele relaties introduceren.

Leave a Comment