Hier is het vergeten verhaal van het eerste vastgoedproject van Dallas

Als je erover nadenkt, is het een soort wonder dat de stad Dallas bestaat waar het bestaat – en zelfs bestaat.

Een man is hiervoor verantwoordelijk, maar hij krijgt weinig eer voor alles wat hij heeft gedaan. Dit komt waarschijnlijk omdat het verhaal van John Neely Bryan, onze stadsmaker, verloren gaat in het decennialange historische debat over de vraag of de oude blokhut die in de binnenstad wordt tentoongesteld, echt van hem was. Dit was niet het geval.

En dan is er nog het onopgeloste conflict over waarom hij toch de naam Dallas koos. Was het ter ere van een toekomstige vice-president van de VS of namens een vriend?

Maar er is nog een ander verhaal over Bryan dat verdwaalt in de historische schaduwen. Onder mijn aandacht gebracht door Grapevine historicus John Boyd, dit is het verhaal van Dallas’ eerste vastgoedproject.

Diagrammen van historische figuren

Elk jaar kijk ik naar het leven van een beroemde Amerikaan die is opgelicht of iemand anders is opgelicht. Ik heb je verteld hoe mijn held, Ben Franklin, zijn oudere broer beroofde toen hij zijn drukkerijopleiding ontvluchtte. Maar Franklin werd in ruil daarvoor opgelicht door de Britse gouverneur van Pennsylvania, die ten onrechte beloofde een bedrijf voor hem te starten.

Vorig jaar plaatste ik circusmeester PT Barnum in de middenring van The Watchdog toen ik meldde dat hij nooit iets had gezegd over een sukkel die elke minuut opduikt. Deze regel plakt aan zijn huid, ook al was het een concurrent die de woorden over Barnum uitsprak.

Dit sukkelcitaat laat zien hoe vaak Barnum het slachtoffer werd. Als jong kind speelde zijn familie een grap met hem uit met beloften van rijk en vruchtbaar land dat hij later zou krijgen. Het bleek een moeras te zijn.

Op deze foto uit 1850 poseert PT Barnum met zijn internationale ster "Algemeen" Tom Thumb, de meest populaire attractie.

En in een investeringstruc verloor Barnum zijn grootse herenhuis en al zijn geld aan zijn slechte partners.

Om eerlijk te zijn, dit is dezelfde circusmeester die de wereld schonk met een veronderstelde 161-jarige vrouw, een zeemeermin en een twee meter lange jongen die hij tot generaal had uitgeroepen. Wat rondgaat, komt rond.

Huis in de buurt van de drievoudige ondergrondse passage

In het geval van Neely, in 1841, twee jaar na zijn eerste bezoek, keerde hij terug en kampeerde in de buurt van wat nu het Sixth Floor Museum is. Zijn eerste afdak was in de buurt van de huidige “grasheuvel”. Volgens de legende bracht hij daar enkele maanden door op een klif met uitzicht op de Drie-eenheid, meestal alleen.

In 1842 kreeg het gebied een naam: Dallas. Bryan heeft vandaag de straten van het centrum getekend en ze namen gegeven die in sommige gevallen nog steeds bestaan, waaronder Main, Commerce en Houston.

Reproductie van een potloodtekening door de oprichter van Dallas, John Neely Bryan, met de originele straten van Dallas.
Reproductie van een potloodtekening door de oprichter van Dallas, John Neely Bryan, met de originele straten van Dallas.(Archief)

Hij was de eerste advocaat, de eerste postmeester, een vrederechter, een winkeleigenaar, een sheriff, een veeboer, een paardenhandelaar, een veerbootmaatschappij en een onroerendgoedmagnaat.

Hij was de eerste landontwikkelaar van Dallas – een haai van zijn tijd – met het vermogen om zijn kleine stad te promoten op een manier die hedendaagse ontwikkelaars in Dallas trots zou maken.

Hij begroette alle bezoekers en bood gratis whisky, berenvlees en honing aan, schrijft historicus Boyd, aan iedereen die wilde stoppen en luisteren naar zijn verkooppraatje over onroerend goed. Hij bood gratis stadsprijzen aan iedereen die bleef.

Uit landgegevens blijkt dat hij aanvankelijk kavels verkocht voor $ 20 tot $ 25. Het was niet aan hem om ze te verkopen, maar wat dan ook.

Het woord kwam eruit. Mensen begonnen te horen over een nieuwe stad genaamd Dallas.

De oprichter van Dallas, John Neely Bryan en zijn vrouw Margaret Beeman Bryan op een ongedateerde foto.
De oprichter van Dallas, John Neely Bryan en zijn vrouw Margaret Beeman Bryan op een ongedateerde foto.(Archief)

Een “poppendorp”

Toen John Billingsley in 1842 arriveerde om te zien wat hem was verteld als ‘de grote stad Dallas’, was hij een beetje verbijsterd.

“We hadden veel gehoord over de Three Forks of the Trinity River en de stad Dallas”, schreef hij. “Het klonk groots in de verre staten. We hadden er vaak over gehoord, ja, de plek. Maar de stad, waar was die? Twee kleine blokhutten. … Het was de stad Dallas, en twee families, 10 of 12 zielen, waren de bevolking.

Vijf jaar later, met nog steeds goede promoties, schreef Addie McDermott: “We vonden Dallas als een poppendorp. De huisjes waren kleine blokhutten. … Er waren geen straten. Een netwerk van alleen maar kronkelende paden, min of meer onkruid en gras.

Ze werd natuurlijk begroet door Bryan, die ‘ter versiering een strook ongelooide buckskin op en neer langs de benen had’.

Een Engelsman die Bryan bezocht noemde hem “een sterke man in het achterland en een verstandige, ijverige, vindingrijke en gastvrije man.”

In 1848 had Dallas slechts 39 inwoners, zes hutten, een lounge en een bowlingbaan. Bryan was een tijdje weg om te ontsnappen aan de wet vanwege een storing en op zoek naar goud, maar hij keerde uiteindelijk terug naar zijn kleine D.

De laatst gepubliceerde vermelding van Bryan tijdens zijn leven dateert van 1877 in de Dallas Daily World: “Het is gemeld dat de Eerwaarde John Neely Bryan, de oprichter van Dallas, zijn verstand heeft verloren. De inwoners van Dallas moeten ervoor zorgen dat de oude pionier zorgvuldig kan worden onderzocht en verzorgd. “

Datzelfde jaar stierf hij in een psychiatrisch ziekenhuis in Austin. Waar is hij begraven? Niemand weet de exacte locatie van zijn graf.

Ik kon geen standbeeld van Bryan vinden, alleen een historische plaquette en een herdenkingsgrafsteen. Tenzij ik iets heb gemist, is er alleen John Neely Bryan Elementary School in Oak Cliff.

Misschien is een verheerlijkte herinnering aan Bryan niet nodig. In zijn boek over Bryan citeert de Dallas-historicus Steven R. Butler een Latijnse uitdrukking: “Als je een monument nodig hebt, kijk dan om je heen” – wat betekent: “Als je op zoek bent naar zijn monument, kijk dan om je heen. “

Bewust

Speciale dank aan Grapevine historicus John Boyd voor zijn hulp bij dit verhaal.

Deze boeken werden gebruikt voor het onderzoek van The Watchdog:

John Neely Bryan: de vader van Dallas door Steven R. Butler

De ongeoorloofde geschiedenis van Dallas Texas door Rose-Mary Rumbley

De eerste honderd jaar van Dallas door George H. Santerre

Dallas Verenigde Staten door AC Greene

Dallas gisteren door Lee Milazzo

De gids en geschiedenis van WPA Dallas

Dallas: de beslissende jaren door AC Greene

Dallas Lusty Texanen door John William Rogers

Texas schets door AC Greene

Boeken over de oprichter van Dallas, John Neely Bryan
Boeken over de oprichter van Dallas, John Neely Bryan(Dave Lieber)

Word een burger van Watchdog Nation.

Sluit je aan bij Dave Lieber en leer hoe je een superconsument kunt zijn.

Bewakingsbulletin: Abonneer u op de GRATIS wekelijkse nieuwsbrief van The Watchdog om op de hoogte te blijven: klik hier.

Bekijk deze gratis trainingsvideo van Dave: https://youtu.be/uhUEUCNKGjc

Abonneer u: AUB steun het rechttoe rechtaan journalistieke merk van The Watchdog, ontworpen om u tijd, geld en ergernis te besparen. Trakteer jezelf op een digitaal abonnement (en laat het er goed uitzien!) Met de speciale Watchdog-code: https://www.dallasnews.com/subscribe/watchdog-1

Watchdog-startpagina: Je kunt het je niet veroorloven om de twee rapporten van The Watchdog elke week te missen. Volg altijd onze laatste rapporten op de waakhond startpagina met alle recente kolommen.

Facebook: Maak contact met The Watchdog op onze Facebook-groep. Zoek naar “Dallas News Watchdog Posse”.

Het ochtendnieuws uit Dallas The Watchdog Column is de winnaar van 2019 van de National Society of Newspaper Columnists’ prijs voor het schrijven van topcolumns. De jury van de wedstrijd noemde haar winnende inzendingen ‘modellen voor het vertellen van verhalen vol spanning en openbare dienstverlening’.

Lees zijn winnende columns:

* Help de weduwe van agent JD Tippit, de politieagent uit Dallas die door Lee Harvey Oswald is vermoord, om naast haar overleden echtgenoot te worden begraven

* Een serveerster helpen die gewond raakte door een gewetenloze tweedehands autodealer

Leave a Comment