37,2% inflatie treft lokaal industrieel vastgoed – Orange County Register

Aangemoedigd door mijn overleden vader (dank je vader), studeerde ik economie op school. Ik wist niet dat de opleiding me in staat zou stellen om zaken als vraag, aanbod, inflatie, markten, enz. te begrijpen.

Inflatie. Er is recentelijk veel over dit onderwerp geschreven, uitgedrukt, becommentarieerd en ontleed. Inflatie is natuurlijk een belasting. Waarom, vraag je je misschien af? Want als je naar je plaatselijke Chevron gaat, je debetkaart erin stopt, je tank opent en hem vult, schrik je hoeveel gallons $ 20 zullen kopen.

Nog niet zo lang geleden, zoals begin 2020, lagen de benzineprijzen rond de $ 3 per gallon. Nutsvoorzieningen? Ten noorden van $ 5 op sommige stations. Simpele berekeningen leren ons dat benzine nu 42,8% duurder is! Is uw salaris met 42,8% gestegen? Ja, ik meende het niet. Dus met een beetje meer loon dit jaar – zeg 4,5% – en met een van de dingen die we vaak kopen – benzine – 42,8% duurder – is je meeneemloon “belast” door een benzinebedrijf. Simpelweg omdat uw dollars minder zijn en uw koopkracht is afgenomen.

Een vergelijkbare hobbel doet zich voor bij de verkoopprijzen van bedrijfsruimte.

Tijdens de Grote Recessie van 2009 en 2010 broeiden soortgelijke dingen. Als u op East La Palma Avenue in East Anaheim zou rijden, een van onze corridors met industriële zones in het noorden van Orange County, zou u ongeveer 22 gebouwen van meer dan 50.000 vierkante meter zijn tegengekomen die te koop staan.

De gemiddelde vraagprijzen waren destijds $ 75 tot $ 80 per vierkante meter. Dus je zou een gebouw van 65.000 vierkante meter kunnen kopen voor iets minder dan $ 4,9 miljoen. Onlangs sloot een bod van vergelijkbare grootte op meer dan $ 25 miljoen! Voor wie thuis scoort, is dat een stijging van 37,2%!

Hoe zit het met de huren? Neem een ​​voorbeeld in het Inland Empire East, het gebied ten oosten van de I-15 met de steden Riverside, Perris, Moreno Valley, San Bernardino, Colton, Rialto, Fontana, Beaumont en Banning.

In deze corridor hebben enorme hoeveelheden nieuwbouw plaatsgevonden, omdat er veel lege kavels waren en de vraag naar grotere, grotere en goed uitgeruste logistieke ruimte de overhand had. Wat u bij Amazon koopt, moet immers vanaf één plek worden opgeslagen en gedistribueerd.

Nog maar vier jaar geleden lagen de marktconforme tarieven rond de $ 0,40 per vierkante meter. Daarom betekende 250.000 vierkante meter een cheque voor de eigenaar van 112.000 dollar per maand. Nutsvoorzieningen? Diezelfde 250.000 – als je er trouwens een zou kunnen vinden – zou $ 250.000 per maand nodig hebben! Een stijging van 123% over vier jaar of 30,8% per jaar.

Dus wat betekent dit voor eigenaren en gebruikers van industriële gebouwen in Zuid-Californië?

Zoals verwacht in de donkerste dagen van de financiële crisis, zal de worm draaien! Idiomatisch zeg je dat de worm is gekeerd als iemand die veel mishandeling van andere mensen heeft geaccepteerd zonder te klagen, plotseling besluit de situatie niet langer te accepteren.

Inderdaad, de worm zag het licht. Huiseigenaren genieten van een onpeilbare stijging van hun fortuin, zoals 11 jaar geleden voorspeld, maar in een mate die niemand had kunnen voorspellen. Bewoners – de begunstigden van gemotiveerde huiseigenaren en een grote leegstand – hebben te maken met torenhoge kosten voor hun voorzieningen. En verwacht in de toekomst veel hogere huren.

Zal dit stijgende astronomische traject doorgaan? Op korte termijn wel. Ik verwacht dat dit nog twee tot drie jaar zal duren. Waarom? Terug naar mijn studie economie door vraag en aanbod te bestuderen. Met een uitgehongerde honger naar meer ruimte (vraag) gekoppeld aan een beperkt aantal beschikbare gebouwen (aanbod) en een mix van $ 1,2 biljoen dollar aan stimuleringsmaatregelen, creëer je een klassiek geval van te veel dollars voor te veel weinig goederen. Hierdoor krijg je een veel hogere prijs.

Maar, er is hoop. De worm zal uiteindelijk draaien! Dat doet ze nog steeds.

Allen C. Buchanan, SIOR, is directeur bij Lee & Associates Commercial Real Estate Services in Orange. Hij is te bereiken op abuchanan@lee-associates.com of op 714.564.7104.

Leave a Comment