Vastgoedbeleggingen stuwen de vastgoedprijzen in Toronto op: rapport

Bank of Canada zegt dat kopers huizenmarkt kwetsbaarder maken voor correctie


Huiseigenaren die vastgoedbeleggingen kopen, stuwen de vastgoedprijzen in Toronto op en maken de huizenmarkt nog kwetsbaarder voor een correctie, aldus de Bank of Canada.

In een toespraak van 23 november, waarin hij een trend in heel Canada samenvat, maar vooral voelbaar in Toronto en Montreal, zei Paul Beaudry, plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Canada, dat investeerders massaal toestroomden om tweede of meerdere huizen te kopen met de verwachting voor toekomstige prijsstijgingen, die volgens hem “kunnen worden” self-fulfilling” op korte termijn, maar catastrofaal later.

De schade die wordt veroorzaakt door een drastische daling van de huizenprijzen kan “veel verder gaan dan investeerders”, omdat hun vermogen voor veel huishoudens is gekoppeld aan lage hypotheekrentes en de waarde van hun huis.

“Een van de grootste zorgen hier is dat huishoudens die het financieel moeilijk hebben, weinig speelruimte hebben om een ​​eventuele verstoring van hun inkomen op te vangen”, zei Beaudry.

Beandry’s toespraak komt omdat meer huiseigenaren getuige zijn van enorme stijgingen van de huizenprijzen, vooral in het afgelopen jaar, FOMO leren kennen en in het spel van vastgoedbeleggingen springen, waarbij ze alle beschikbare advertenties en pre-constructie condo-kansen grijpen om te grijpen. Ze zijn in staat onroerend goed te verwerven door te profiteren van het eigen vermogen dat door dezelfde prijsstijgingen op hun huizen is opgebouwd, waardoor starters die voor het eerst een huis kopen in de problemen komen.

Volgens het marktanalyserapport van Teranet was 25% van de mensen die tussen januari 2011 en augustus 2021 een huis kochten eigenaar van meerdere gebouwen, en concurreerde daarmee met ongeveer hetzelfde aantal mensen die voor het eerst een huis kochten.

Un graphique fourni par la Banque du Canada montre que la croissance d’une année à l’autre du nombre d’investisseurs qui achètent une maison a bondi de 100 %, comparativement à un peu plus de 40 % chez les acheteurs d’une première huis. De groei tussen deze bevolkingsgroepen is in het verleden ongeveer constant geweest, dus de enorm grote kloof van het afgelopen jaar is een schokkende indicatie van de onbalans op de huizenmarkt.

Volgens Teranet waren de meeste eigenaren van gebouwen Gen X (32%) en generatiehuishoudens met meerdere kopers (26%). Millennials vormden slechts 22% van deze populatie. En verkoopgegevens geven aan dat de meeste eigenaren van timeshare-vastgoed in Toronto massaal condos kopen als investeringseenheden omdat ze de meest betaalbare optie zijn.

Beaudry herinnert zich dat de verwachtingen van kopers van investeringen voor prijswinsten gebaseerd zijn op de huidige situatie, waar het aanbod schaars is. Hij zegt dat de verwachtingen “extrapolatief worden, wat zou kunnen leiden tot” een discrepantie tussen de reële huizenprijzen en hun meer fundamentele niveaus.”

Op dit moment rekenen de meeste kopers die vastgoed willen bezitten op toekomstige immigratie om de vastgoedprijzen in Toronto te doen stijgen van hun huidige hoge niveau. Gedurende deze tijd drijven ze deze prijzen zelf op.

Goudkoorts

“Kopers, pas op”, zegt Odeen Eccleston, makelaar bij WE Realty. We bespreken recente trends met makelaars in Toronto die pre-bouw appartementen verkopen als vastgoedbelegging, na een recent verkooppraatje dat ik heb ontmoet.

Een makelaar met wie ik sprak en die niet in dit verhaal genoemd wilde worden, bracht veel nieuwe verkopen op de markt van pre-bouw condo-eenheden aan de oostelijke rand van Scarborough. Twee-slaapkamer appartementen werden verkocht voor ongeveer $ 700.000, wat ongeveer het huidige markttarief is, maar niet echt in dit relatief onaangeboorde gebied.

De makelaar verwierp alle zorgen die ik had over het niet kunnen krijgen van een hypotheek die groot genoeg was om dit appartement en mijn huidige huis te dekken als het binnen vier jaar klaar was om te sluiten. De makelaar beloofde ook vaag dat ze een geschikte hypotheek voor me zouden krijgen of een gemakkelijke herverdeling, wat inhield dat ik het onroerend goed in een krappe tijdsspanne voor sluitingstijd aan een nieuwe koper kon verkopen, op voorwaarde dat er interesses zijn.

“Beter opschieten, stort die aanbetaling voordat de kans verloren gaat”, was de sfeer van ons gesprek en de mantra van de onroerendgoedmarkt in Toronto. “De eigenlijke financiën zouden we later kunnen regelen. “

“Het maakt me extreem nerveus”, zegt Eccleston over deze houding onder makelaars als het gaat om transacties ter waarde van bijna een miljoen dollar. “Vaak zijn mensen overmoedig. “

Ik heb persoonlijk besloten om me terug te trekken. Waarom zorgen voor onroerendgoedkosten en belastingen, terwijl u benadrukt dat deze condo-eenheid in waarde moet stijgen in het tempo waarmee condos de afgelopen jaren in waarde zijn gestegen, wil deze investering de moeite waard zijn. Ik zou in plaats daarvan gewoon aandelen van Lowes of Home Depot kunnen kopen. Als onroerend goed het goed doet, moeten deze bedrijven dat zeker doen. En deze investering kost veel minder moeite en is sneller gegroeid dan onroerend goed.

Natuurlijk hebben sommige mensen geen trek in aandelen. Eccleston merkt op dat ze niet altijd het lef heeft voor degenen die vastgoedinvesteringen extrapoleren, en waarschuwt dat vertrouwen op grote prijsstijgingen in de condominiummarkt altijd een risico is.

“Tegelijkertijd zei ik dit vijf jaar geleden”, zegt Eccleston. “Ik was toen ook bang. Al deze agenten hebben hun klanten vijf jaar geleden onder druk gezet om iets te kopen en veel te winnen.

@justsayrad

Leave a Comment