Rechtszaak beweert dat een ‘liefdesbrief’-verbod op onroerend goed in Oregon de vrijheid van meningsuiting verstikt

Voorstanders van vrijheid van meningsuiting hebben een voorlopig bevel ingediend tegen de nieuwe wet van Oregon die liefdesbrieven aan potentiële huizenkopers verbiedt.

Kristian Foden-Vencil / OPB

Voorstanders van vrijheid van meningsuiting hebben een voorlopig bevel ingediend tegen de nieuwe Oregon-wet die zogenaamde “liefdesbrieven” van potentiële huizenkopers verbiedt.

Bend’s Total Real Estate Group wil dat een federale rechter de wet van Oregon blokkeert voordat deze in januari van kracht wordt.

De wet zou voorkomen dat makelaars persoonlijke argumenten aandragen aan verkopers. Voorstanders zeggen dat deze brieven misschien het enige voordeel zijn dat een beginnende koper heeft tegen investeerders met diepe zakken die instapwoningen kopen om te verkopen of te huren. De zorg is dat dergelijke brieven eerlijke huisvestingswetten kunnen schenden door het ras, de religie, seksuele geaardheid of burgerlijke staat van een koper te onthullen.

Verwant: Oregon wordt de eerste Amerikaanse staat die liefdesbrieven aan huizenkopers verbiedt

De Oregon-wetgever die de wetgeving sponsorde, de Democratische Vertegenwoordiger Mark Meek, vertelde USA Today in augustus dat Oregon de vrijheid van meningsuiting niet belemmert.

“We beperken de overdracht van communicatie die niet relevant is en mogelijk in strijd zou kunnen zijn met eerlijke huisvestingswetten”, zei hij.

Maar Daniel Ortner, een advocaat voor vrije meningsuiting bij de Pacific Legal Foundation, zei dat er geen bewijs was van een probleem.

“Als je spraak probeert te beperken, kun je maar beter een dwingende reden hebben om het te doen,” zei Ortner. ‘En je moet bewijs hebben. Je moet bewijzen dat het nodig is, dat het een zeer belangrijke functie of doel dient. “

Ortner zei dat liefdesbrieven beginnende kopers helpen te concurreren met institutionele beleggers en verkopers kunnen laten zien wie goede buren kunnen zijn.

“De haardpraat is bijzonder belangrijk en grondwettelijk beschermd”, zei hij. “Dit is een zeer ongrondwettelijke wet en ik kijk ernaar uit om deze in te trekken.”

Oregon is de eerste en tot nu toe de enige staat die liefdesbrieven voor onroerend goed verbiedt.

De stap om liefdesbrieven te stoppen maakt deel uit van een wiskunde binnen de vastgoedsector na decennia van woningsegregatie en rode lijnen die minderheden uit bepaalde buurten hebben gehouden.

De National Association of Realtors heeft haar leden gewaarschuwd dat liefdesbrieven misschien niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Maar ze kunnen effectief zijn. Makelaarskantoor Redfin deed onderzoek naar de beste manieren om een ​​biedingsoorlog in 2019 te winnen. Bovenaan stonden contante aanbiedingen, gevolgd door liefdesbrieven, waardoor de kansen van een koper met bijna 60% toenam.

Leave a Comment