Rajneesh-gebouw te koop in Antelope, Oregon met relikwieën uit Rajneeshpuram die beroemd zijn geworden in ‘Wild Wild Country’

Voor $ 258.500, of het hoogste bod, kun je een gebouw met twee verdiepingen bezitten vol met verhalen, waarvan vele verteld in de Netflix-documentaire ‘Wild Wild Country’, over de gemeente Rajneeshees die het stadje Wasco County of Antelope voor een kort, onstuimig weer.

Het houten bouwwerk uit 1898 dat te koop stond, was oorspronkelijk een kamer voor de broederlijke United Workmen-organisatie.

In de jaren tachtig werden hier exemplaren van de Rajneesh Times gedrukt met nieuws over Bhagwan Shree Rajneesh en waarschuwingen aan zijn duizenden volgelingen door Ma Anand Sheela, de machtige persoonlijke secretaris van de goeroe.

“Wees alsjeblieft voorzichtig, blijf bij elkaar; laat negativiteit nergens opduiken, vooral niet onder ons. Omdat het onze eenheid is die ons samen en sterk zal houden, ‘legde Sheela uit in een uitgave van de Rajneesh Times.

De ambitieuze township van noord-centraal Oregon stortte in 1985 in, schreef Douglas Perry van The Oregonian / OregonLive, te midden van complotten van moord, vergiftiging, politieke intimidatie en illegaal afluisteren.

Vervolgens keerde Antelope, vluchtig omgedoopt tot Rajneesh, terug naar ongeveer 50 inwoners.

Nu is de drukpers een museum met woonruimte en het hele landgoed van 0,66 hectare aan Main Street 45380 in Antelope wordt geveild.

De verzegelde biedingen worden op 8 december verwacht aan John C. Rosenthal van Realty Marketing / Northwest Auctions, die het “een van de meest ongewone afgelegen eigendommen te koop in Oregon” noemt.

Een nieuwe eigenaar zou het gebouw kunnen gebruiken als woon- en werkruimte die, hoewel afgelegen, toegang heeft tot een glasvezelinternetverbinding en op 300 stappen van het Antelope-postkantoor ligt.

Antelope’s Main Street ligt aan de kronkelende Shaniko-Fossil Road (Oregon Route 218), die begint bij de spookstad Shaniko op US Route 97 en de John Day River oversteekt voordat hij eindigt in Fossil, de grootste stad op de route, met een bevolking van ongeveer 425.

Listingsagent John Gill van Land and Wildlife in Bend zei dat het gebouw van 3.000 vierkante meter “rijk aan geschiedenis” is en dat de drie aaneengesloten kavels van het pand “eindeloze” kansen creëren.

De commerciële bestemming van het land kan de verhuur van camperruimte voor reizigers langs Highway 218 toestaan, die deel uitmaakt van de 286-mijl lange Journey Through Time Scenic Byway.

Een camper op het terrein genereert $ 350 per maand aan huur. De jaarlijkse onroerendgoedbelasting is minder dan $ 400, zei Rosenthal.

De veilingprijs van $ 258.500 is $ 90.500 lager dan de laatste vraagprijs van $ 349.000.

De contante verkoop omvat het grootste deel van het meubilair en een verzameling boeken, borden, foto’s, kleding en krantenknipsels uit het Rajneeshpuram-tijdperk, voegde Rosenthal eraan toe.

Het museum heeft memorabilia die het verleden van de regio weerspiegelen, uitgeleend aan het High Desert Museum in Bend voor de tentoonstelling ‘Imagine the World’, die in januari wordt geopend. De nieuwe eigenaar van het Antelope-pand ontvangt de items als onderdeel van de deal nadat de show in oktober 2022 is gesloten.

Ma Anand Sheela wordt gezien terwijl Bhagwan Shree Rajneesh een van zijn voormalige Rolls-Royce-discipelen door de gemeente Oregon leidde in een ritueel dat bekend staat als een “drive-by”.LC- The Oregonian

Het gebouw dat te koop staat, werd gebouwd op een stenen fundering door de Old Order of United Workers (AOUW), de eerste broederlijke organisatie ter wereld die levensverzekeringen voor arbeiders verstrekte. Het andere AOUW-gebouw van Oregon in Portland werd in 2017 gesloopt.

Decennialang hebben de vee-, mijnbouw- en spoorwegarbeiders die rond Antelope wonen, door dubbele toegangsdeuren gelopen om te socializen en ondersteuning te krijgen wanneer dat nodig is.

Vanaf 1981 verhuisden Bhagwan Shree Rajneesh en zijn volgelingen naar Antelope en rapporteerden enkele van hun activiteiten in hun dagboek.

In de loop van de tijd transformeerden ze de onontwikkelde Big Muddy Ranch rond de John Day River in een op zichzelf staand complex met woningen, vergaderruimten, nachtclubs, medische klinieken, een crematorium, een bakkerij, een luchthaven en een dam omringd door een gigantisch graslogo beschilderd met duiven .

Leden droegen kleding in de kleuren rood, paars en roze, waardoor ze eruitzagen als een op kleur afgestemde sekte, schreef Kristi Turnquist van The Oregonian / OregonLive.

Rajneeshees stonden in de rij voor een “dagelijkse rit” om de goeroe te begroeten terwijl hij hen langzaam vergezelde in een van zijn 74 Rolls-Royces.

Het complex werd in 1985 verlaten toen de autoriteiten probeerden de leiders en leden van de gemeente in verband te brengen met voedselvergiftiging, moordcomplotten, immigratiefraude en andere misdaden.

De Bhagwan werd gedeporteerd en teruggestuurd naar India. Sheela en anderen werden veroordeeld voor verschillende aanklachten en zaten gevangenisstraffen uit.

Big Muddy Ranch is verkocht en wordt nu beheerd als een Washington Family Ranch-kamp door Young Life.

In 2000 was het meeste van wat in de Rajneeshpuram-nederzetting was gebouwd, vervallen of verdwenen.

De huidige eigenaar van het gebouw, dat in de stad staat en geen deel uitmaakt van de nederzetting, kocht het gebouw in 1995, restaureerde het en voegde er een keuken en badkamer aan toe.

Na de Emmy Award 2018 de documentaire “Wild Wild Country” werd uitgebracht, het gebouw werd het Wild Wild Country Museum, met artefacten achtergelaten door Bhagwan-volgelingen.

Lees voor meer informatie over het verhaal de originele 20-delige onderzoeksreeks Rajneeshees van The Oregonian.

– Janet Eastman met archiefrapporten

503-294-4072 | jeastman@oregonian.com | @janeteastman

Meer informatie over de onroerendgoedmarkt in Portland en Oregon:

• Modern SE Portland-huis met imposant interieuratrium en koudstalen duik te koop voor $ 2.222.000

• 1923 NW Portland Craftsman met eigentijdse renovatie te koop voor $ 1.750.000

• Een modern kasteel, vlakbij Portland’s Pittock Mansion, staat te koop voor $ 5 miljoen

Leave a Comment