Mooie dagen voor de vastgoedsector, tekenen van herstel: rapport Deloitte

De onroerendgoedsector in India kreeg een grote terugslag tijdens de eerste en tweede golf van de COVID-19-pandemie, maar vertoont nu tekenen van een gestaag herstel.

Onlangs heeft Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (Deloitte India) een rapport uitgebracht met de titel “The Real Estate Reality in a Post-COVID-19”, waarin belangrijke trends worden vastgelegd die de weg vrijmaken voor het herstel van de sector. Volgens dit op enquêtes gebaseerde rapport heeft de pandemie geleid tot een verandering in het consumentengedrag en dit is een van de factoren waardoor deze sector weer opleeft.

Het rapport wijst erop dat hoewel de eerste golf een aanzienlijke impact had op het residentieel vastgoed, de subsector snel zijn evenwicht hervond. 74 procent van de respondenten die deelnamen aan dit onderzoek verwacht een toename van de vraag naar de deelsector woningen, waarvan 86 procent een stijging van 10 tot 20 procent aangeeft.

Aditya Kushwaha, CEO en directeur van Axis Ecorp, zei: “De vastgoedmarkt staat nog niet op het punt in te storten en zal zich snel blijven ontwikkelen te midden van een opgehoopte vraag. Ook de rentetarieven hebben een grote impact op de huidige hausse. In deze onzekere tijden zoeken kopers naar ruime projecten, gebruiken ze duurzame materialen en geven ze de voorkeur aan zelfstandige bedrijven. Ze verwachten een betere beleving en een langdurige verbinding met hun huis. Wij geloven dat, gezien de veranderende behoeften en ambities van de bevolking, het segment betaalbare woningen en vakantiehuizen de komende maanden zal blijven bloeien.”

Omdat mensen tijdens de pandemie hun toevlucht hebben genomen tot thuiswerken, is de commerciële vastgoedsector ernstig belemmerd. Nu, met de daling van het aantal gevallen, de hervatting van vaccinatiecampagnes, de terugkeer van mensen naar kantoren en organisaties die zich aanpassen aan hybride werkmodellen, wordt verwacht dat de subsector commercieel vastgoed een gezonde groei zal laten zien.

Het onderzoek voorspelt ook dat de vraag naar datacenters in India zal toenemen. 88% van de ondervraagden was van mening dat de vraag naar datacentervastgoed, na COVID-19, zou toenemen als ‘technologie’, ‘innovatie’ en ‘data’ centraal zouden komen te staan, vanwege het digitale verhaal.

Bovendien dwingen hervormingen en initiatieven in het privacy- en datalocatiebeleid van de overheid India Inc om zich te concentreren op lokale vestigingen. In het kielzog hiervan gelooft 56% van de ondervraagden dat er een sterke vraag is naar nieuwe datacenters.

“De effecten van de pandemie zijn in alle sectoren aanzienlijk geweest, maar het lijkt duidelijk dat Covid-19 de zaken op het gebied van commercieel vastgoed fundamenteel heeft veranderd. De zaken beginnen nu op hun plaats te vallen en we kunnen het segment zien groeien in 2022. Als het gaat om datacenters, is er de afgelopen jaren een golf van investeringen in dit segment geweest, wat het resultaat is van een samenloop van factoren Verwacht wordt dat de omvang van de datacentermarkt in India de komende 3-4 jaar $ 4 miljard zal bereiken. Er is een aanzienlijk groeipotentieel in de datacentermarkt in India, zoals blijkt uit de groeiende vraag naar datacenters en het enorme aantal kabels dat rond gevestigde hubs wordt gelegd. “.

In een reactie op het tempo van de transformatie van de vastgoedsector zei Vijay KR, partner van Deloitte India: “De vastgoedsector is verder gegaan waar het was gebleven met een toegenomen interesse van individuele kopers in residentieel vastgoed, snelle expansie CCG’s die op zoek zijn naar om terug te keren naar kantoor en micro-warehousing. Met dalende rentetarieven en overheidssteun zien we een verhoogd optimisme in de meeste subsectoren. ”

Leave a Comment