Lage voorraad blijft een probleem in de vastgoedmarkt van Valley | Gids voor onroerend goed

EENNaarmate we dichter bij de feestdagen komen, beginnen we een seizoensgebonden daling van de voorraad te zien die absoluut niet op het vakantieverlanglijstje stond. We hadden een korte periode van afnemende vraag en nieuwe aanbiedingen kwamen sneller op de markt dan verwacht en we dachten dat we naar een evenwichtige markt konden evolueren.

Een groot deel van de stress van de zeer competitieve markt had onze kopers en verkopers ingehaald, grote bedrijven stonden klaar om grote hoeveelheden voorraad te kopen en de markt deed wat hij had moeten doen toen de razernij toesloeg en de pauzes sloeg.

Onze voorraad is de afgelopen maanden slechts met een paar honderd woningen gegroeid, waardoor we in vrijwel dezelfde situatie verkeren als een jaar geleden, maar met minder nieuwbouw en meer sluitingen, wederverkoop vanwege de vraag naar de toeleveringsketen en tekorten aan bouwpersoneel. fiets.

We zien niet langer de extreme schaarste aan voorraad die we eerder dit jaar hebben ervaren, maar we zitten nog steeds op ongeveer een derde van de voorraad die we nodig zouden hebben in een echt evenwichtige markt.

En totdat we er zijn, zullen de prijzen blijven stijgen. In feite zijn de prijzen de afgelopen maand met 4% gestegen en met de contracten in de wacht verwachten we een aantal solide cijfers vrij te geven voordat we het nieuwe jaar ingaan.

Met een actieve telling van 7% voor Gilbert jaar na jaar, zei Zillow dat veel van zijn inventaris van zijn mislukte iBuying-programma naar grote marktinvesteerders gaat die van plan zijn de eigendommen te huur te houden.

En met bouwers die minder verkopen, niet vanwege de vraag, maar vanwege hun onvermogen om bestellingen uit te voeren, gaan we de derde week van november in met minder dan 8.000 huizen beschikbaar op de markt.

We weten dat het voor onze kopers moeilijk is om daar te concurreren, vooral in Gilbert, waar we slechts 225 eengezinswoningen beschikbaar hebben, vergeleken met bijna het dubbele van twee jaar geleden.

Prijzen die jaar op jaar meer dan 27% stijgen, zijn moeilijk te slikken – en voor sommigen gewoon onbetaalbaar. Maar onze bloeiende stad en de aanhoudende toestroom van mensen vereisen een langdurige reset van de huisprijs in Arizona.

In de tussentijd onderzoeken onze verkopers wat hun verkoopvoorwaarden zou kunnen veranderen.

Hoewel de voorraden laag zijn, zien we zaken als stijgende rentetarieven, gebrek aan betaalbaarheid, het potentieel voor langzamere bevolkingsgroei of gezinsvorming, en de maximale conventionele leninglimiet die voor het zesde achtereenvolgende jaar stijgt tot $ 625.000 voor conventionele financiering.

Arizona staat nog steeds in de top 10 van staten voor bevolkingsgroei als gevolg van interne migratie, en het Arizona Department of Economic Opportunities meldde in oktober dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen was gedaald tot een pre-pandemisch niveau en dat de inkomsten jaar op jaar en hoger met 3,4% stegen. .

Het is onwaarschijnlijk dat al deze factoren een significant negatief effect zullen hebben op onze vastgoedmarkt. Vakantiekopers zijn meedogenloos in hun zoektocht naar huizen met hernieuwde energie en met openstaande aanbiedingen en contractaanbiedingen in Gilbert met bijna 7 procent, lijkt het alsof een nieuw huis op veel lijsten staat.

Deze tijd van het jaar brengt altijd speculatie met zich mee over hoe de woningmarkt er komend jaar uit zal zien.

Met de grafiek van de gemiddelde dollar per vierkante meter in stijgende lijn. Beleggers spelen nog steeds een belangrijke rol in onze markt, hoewel hun veranderende vraag onze voorraad snel zou gaan opbouwen en we waarschijnlijk de huurprijzen zouden zien dalen voordat we de wederverkoopprijzen zien dalen.

Hoe meer huurwoningen er beschikbaar zijn, hoe concurrerender ze zullen moeten zijn voor huurders. Dan is de kans groter dat grote aankopen van nieuwe huurwoningen door grote bedrijven worden stopgezet. Het is niet onmiddellijk, maar het is waarschijnlijk een volgende stap.

Mindy Jones, Gilbert Realtor en Group Owner Amy Jones bij Keller Williams Integrity First, zijn te bereiken op 480-250-3857. Mindy@AmyJonesGroup.com of AmyJonesGroup.com.

Leave a Comment