Chinese toezichthouders versoepelen sommige vastgoedcontroles

Chinese president Xi Jinping (Getty)

Chinese regelgevers versoepelen enkele beperkingen op de verkoop van obligaties door vastgoedbedrijven en ontwikkelaars, hoewel ze zich niet volledig terugtrekken.

Het doel: krediet aan kredietnemers met overmatige schuldenlast beperken zonder de kredietverlening volledig te onderbreken, meldde de Financial Times, daarbij verwijzend naar Zou Lan, hoofd financiële markten bij de People’s Bank of China.

“We hebben de grote banken gevraagd om de uitgifte van woningkredieten stabiel en ordelijk te houden”, zei Zou.
Chinese ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren zoveel geld geleend dat regelgevers vrezen dat een kredietcrisis op de economie als geheel zou kunnen wegen. Volgens sommige schattingen is een derde van alle economische activiteit in China gerelateerd aan onroerend goed, aldus de FT.
In januari begon de People’s Bank of China leningen aan ontwikkelaars en huizenkopers te beperken.

Maar de overheid heeft zich vooral gericht op het ontwikkelen van ontwikkelaars. In augustus verbood de regering private-equityfondsen om te investeren in woningbouw, waardoor een belangrijke bron van liquiditeit werd afgesloten.
Evergrande was het uithangbord van de vastgoedschuldencrisis. Velen geloven dat de regering zal toestaan ​​dat het failliet gaat. De andere bedrijven kampen ook met liquiditeitsproblemen.

Ook de hypotheekmarkt is opengegaan. De leningen stegen vorige maand met 1% op jaarbasis, de eerste stijging in vier maanden. Ook de hypotheekrenteaftrek is gehalveerd, van ongeveer zes maanden in september tot minder dan drie maanden.

Kopers houden echter tegen, omdat de prijzen de afgelopen maanden zijn gedaald en kopers verwachten dat ze blijven dalen. Dit kan een uitdaging zijn voor de ontwikkelaars.
Hoe dan ook, regelgevers zijn nog niet klaar om te overhandigen, zei een in Peking gevestigde beleidsadviseur.

“Al onze eerdere pogingen om de huizenmarkt te reguleren zijn mislukt omdat we halverwege de herzieningen zijn uitgekomen”, zei de adviseur. “Deze keer is de centrale regering vastbesloten om zich aan het plan te houden.”

[FT] – Dennis Lynch

Leave a Comment